26. 10. 2020.
Kako da se brzo otarasite prehlade

Kako da se brzo otarasite prehlade

Kako da se brzo otarasite prehlade

Prehlada u prosjeku traje između 5 i 7 dana, i mada djeluje kao nešto što se nikako ne može izbjeći, načini prevencije postoje. Mnogi od nas mogu da imaju virus u sebi, ali bez ikakvih simptoma, što znači da možemo da osiguramo naš imuni sistem dovoljno da može da spriječi simptome prehlade. Ovo su neki od načina. Ne opterećujte se uzimanjem vitamina C.

Uzimanje ovog vitamina neće postići spriječavanje prehlade, osim u rijetkim skučajevima kod profesionalnih trkača i atletičara. Cink može da smanji trajanje simptoma prehlade ako se uzme u roku od 24 sata od prvih simptoma. On i umanjuje same sipmtome prehlade, kako navodi nekoliko studija, dok ostale tvrde da ojačava sluzokožu nosa, smanjujući tako mogućnost virusa da se “zakači“.

Sa konzumiranjem cinka treba biti oprezan, jer ako se koristi na duge staze može da izazove mučnine i utiče na pojavu ružnog zadaha. Ako su osobe pored vas prehlađene i imaju kijavicu, izbjegavajte dodirivanje svog nosa i očiju. Virusi ulaze u tijelu uglavnom tim putem. redovno perite ruke i budite pažljivi kad dodirujute predmete, jer kijanjem bakterije mogu da dospu na razne predmete.

Utoplite se.

Većina ljudi smatra da je uzrok prehlade izlazak na hladan vazduh sa mokrom kosom ili kada ste znojavi. Ipak, ispostavilo se da su naše mame donekle u pravu, ako se virus već nalazi u vašem tijelu. Izlaženje sa mokrom kosom napolje će samo pomoći virusima da se prošire po tijelu.

Pijte dosta tečnosti.

Za vodu se kaže da pomaže u otpušavanju nosnih šupljina, olakšavajući duvanje nosa i iskašljavanje. Pomaže kod bržeg znojenja kada je u pitanju povišena temperatura, kao i topli napici sa medom. Stres je poznat po lošem uticaju na imuni sistem, pa tako, ako se osjećate da vas obara prehlada, potrudite se da izbjegnete stres i takve situacije.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender