22. 10. 2020.
Voće skupo cijeloj Srpskoj, a najskuplje u Banjaluci

Voće skupo cijeloj Srpskoj, a najskuplje u Banjaluci

Koliko pesticida pojedemo u voću i povrću?

Ako je riječ o voću – jabuke, ako se govori o povrću – celer. Ovo su namirnice koje se nalaze na vrhu liste voća i povrća za koje se može očekivati da je zagađeno pesticidima.

Nije mnogo bolje ni na našem tržištu, pa su sa polica nedavno povučene nektarine, jabuke i narandže koje se nisu smjele naći u prodaji. Agencija za bezbjednost hrane BiH upravo je završila veliki monitoring voća i povrća na prisustvo pesticida.

Kupovati na pijaci već odavno nije garancija da je riječ o proizvodima koji nisu vidjeli pesticide. Mirsad Drljačić kaže da je nekada mogao vjerovati da su jabuke na tezgi domaće, a sada većina nosi oznaku neke od zemalja uvoza.

– Pijaca je katastrofa. (Zašto?) Zato što su umrli stari djedovi, nema sjemena i sad sijemo hranu koja je hibrid i to je katastrofa. – kaže Drljačić.

Trgovci, međutim vjeruju, da su baš proizvodi sa njihove tezge sigurni i provjerenog porijekla. Neven Baljak već devet godina prodaje na tržnici i svakoj namirnici zna porijeklo.

– Već godinama uzimam od istih ljudi. Donose robu iz Dalmacije, od svojih rođaka, moj badem, lješnik sa plantaže od ljudi koje poznajem, tako da sam siguran 100 odsto – kaže Baljak.

Malo ovo znači, ako roba nije kontrolisana prije nego što je završila na tezgi. Agencija za bezbjednost hrane BiH upravo je završila veliki monitoring voća i povrća na prisustvo pesticida. Stručnjaci laboratorije u Bečeju, koja slovi za najopremljeniju u Srbiji i međunarodno referentnu, ispitali su 139 uzoraka na prisustvo 181 aktivne materije. Loši rezultati u pet slučajeva doveli su do povlačenja sa tržišta nekoliko vrsta voća.

– Od pet proizvoda koji su bili pozitivni, radilo se u dva slučaja o nektarinama, oba iz uvoza, dva puta narandže, isto iz uvoza, te jedan slučaj jabuka iz domaće proizvodnje – kaže Džemal Hajrić, direktor Agencije za bezbjednost hrane BiH.

I ne samo to, ostaci pesticida pronađeni su u otprilike svakom trećem uzorku.

– Imali smo zabilježeno prisustvo pesticida u 45 uzoraka, ali u nivou koji je ispod maksimalno dozvoljene količine, što nam indicira da je riječ o dobroj poljoprivrednoj praksi – kaže Hajrić.

U idealnim uslovima, kažu stručnjaci, voće i povrće ne bi trebalo da sadrže ostatke pesticida. U praksi, međutim, to je teško postići, posebno jer savremena poljoprivredna proizvodnja nije moguća bez primjene sredstava za zaštitu bilja. U Poljoprivrednom institutu Republike Srpske kažu da postoje liste namirnica u kojima se pesticidi očekuju.

Tatjana Cvijanović, iz Poljoprivrednog instituta RS, kaže da najčešeće pronalaze ostatke u voću i povrću koje je kvarljivije.

– To su zelena salata, grožđe, nektarine. To su uzorci gdje poljoprivredni prozivođači da bi zaštitili i održali plodove što duže svježim, moraju da primijene neke pesticide – kaže Cvijanovićeva.

Problem je što savremena tehnologija hrane podrazumijeva i pesticide i aditive, a oni se uglavnom ne izlučuju iz organizma, već se u njemu talože.

– Tako štetne materije dovode do promjena u genetskom materijalu, pojave karcinoma i utiču na reprodukciju – kaže nutricionista Inga Marković.

Ako je riječ o lisnatom povrću, najveća količina pesticida zadržava se u spoljašnjim listovima. Kod plodova sa peteljkom, rizičan je dio oko peteljke, odnosno srce. Stručnjaci kažu – savjeti o potapanju namirnica u rastvor vode i sirćeta ili sode bikarbone ne mogu se uvijek smatrati rješenjem, jer ni svi pesticidi nisu isti.

U Agenciji za bezbjednost hrane tvrde – mali broj neurednih uzoraka dokaz je da se tržište BiH može smatrati sigurnim. S druge strane, kada se dokaže da proizvod nije prikladan za upotrebu, on ubrzo biva povučen sa tržišta, pa tako namirnica koja nije u skladu sa zakonskim pravilima, sa polica se uklanja u roku jednog do dva dana. Problem je što brojni stručnjaci upozoravaju da zaključak o sigurnom tržištu najčećše baziramo na premalom broju uzoraka.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender