21. 10. 2020.
CIK- uskoro odluka o raspisivanju lokalnih izbora

CIK- uskoro odluka o raspisivanju lokalnih izbora

Odbijeni svi zahtjevi za novo brojanje glasova

Centralna izborna komisija (CIK) BiH odbila je danas svih 25 zahtjeva za ponovno brojanje glasova zbog, kako su naveli, nepotpunosti i jer su podneseni od neovlaštenog lica.

“Navode u tim zahtjevima Centralna izborna komisija BiH će razmotriti i ako bude osnova po službenoj dužnosti će narediti ponovna brojanja”, saopšteno je iz ove komisije.

Na sjednici održanoj danas u poslijepodnevnim časovima donesena je i Odluka o izmjeni Odluke o utvrđivanju i objavljivanju rezultata lokalnih izbora 2016. godine u tabelarnom prikazu i to za Opštinsko vijeće Jablanica po političkim subjektima i za kandidata SDP BiH.

“CIK BiH je uočio da je za nezavisnog kandidata Šefika Gusića pogrešno utvrđen izborni prag. Navedena odluka će biti objavljena na veb-stranici”, saopšteno je nakon sjednice.

Zahtjev za ponovno brojanje glasova na redovnim biračkim mjestima u Srebrenici i onih pristiglih putem pošte juče je CIK-u predao i Ćamil Duraković, čiji je protivkandidat za načelnika ove opštine Mladen Grujičić osvojio najviše glasova. Na pres-konferenciji prije sjednice njegov advokat Nedim Ademović je rekao kako CIK tajno zasjeda jer pokušava spriječiti da dokazi o neregularnostima tokom izbora dođu do Apelacionog odjeljenja Suda BiH.

Kako je ocijenio, CIK BiH je pokrao Durakovića jer je ljudima iz dijaspore onemogućio glasanje na lokalnim izborima 2016. godine, te je dodao da je ranije CIK u pouci o pravnom lijeku navodio da politički subjekti imaju pravo žalbe Apelacionom odjeljenju Suda BiH.

On smatra da je to urađeno namjerno kako bi se politički subjekti dezavuirali i ne bi ostvarili prava koja su im garantovana. Zahtjev za ponovno brojanje predala je i koalicija “Bijeljina pobjeđuje – dr Zlatko Maksimović”, ali je zahtjev takođe odbijen.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender