22. 10. 2020.
Srbi negoduju zbog svog položaja u Sarajevu

Srbi negoduju zbog svog položaja u Sarajevu

Srbi negoduju zbog svog položaja u Sarajevu

Srba u Sarajevu ima, ali u malom broju. Posljednji popis kaže da Srba ima nešto više od 10 hiljada. Na tom popisu su i oni koji odavno ne žive u ovom gradu, tvrde oni koji iz Sarajeva nisu ni išli.

Dušanu Šehovacu ne znači mnogo to što je popisan u svojoj kući na Ilidži, kada nikakva prava ne ostvaruje u Federaciji BiH.

“Ja, na primjer sam cijeli život bio na Ilidži, radio na Fakultetu političkih nauka do ‘92.godine, penziju sam morao tražiti i dobio sam u RS, iako u RS nisam radio ni jedan dan. Kad govorite o povratku, povratka nema, ima samo odlaska iz Sarajeva“, rekao je Dušan Šehovac iz Sarajeva.

Upravo zbog lošeg položaja Srba u Sarajevu digli su glas i u Srpskom prosvjetnom i kulturnom društvu “Prosvjeta “. O nemogućoj borbi da  vrate svoju imovinu i nezastupljenosti Srba u kantonalnim i opštinskim institucijama, sve su to objasnili prosvjetari u  otvorenom pismu upućenom na sve adrese političkih čelnika u Sarajevu. Koliko Srba ima, najbolje se, kažu, vidi u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

“Klub Srba i dan danas funcioniše nepopunjeno i nedostaje od 4-5 ljudi koji bi popunili taj Klub, to znači da one stranke koje se diče multietičnosti i stavljaju i Srbe i Hrvate na svoje liste, oni ne budu izabrani, niti ih ima u tolikoj mjeri“, rekao je Dejan Garić, predsjednik Upravnog odbora SPKD “ Prosvjeta “

“Sad se borimo da povratimo dio imovine i tu smo jako oštećeni u odnosu na druge nacionalnosti“, rekao je Savo Vlaški, predsjednik SPKD “ Prosvjeta“.

Sarajevski Srbi nadaju da će uspjeti  vratiti svoju imovinu, ali i Gavrilove stope, biste srpskih velikana koje su pokradene, postaviti spomen ploču svojim stradalim na Kazanima, sa natpisom koji nikoga neće vrijeđati, kao što je ploča na sarajevskoj Vijećnici. Slika tri konstutitivna naroda u Sarajevu  je slika koju žele da vide i Evropljani.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender