26. 10. 2020.
Znate li koje je tradicionalno alkoholno piće na našim prostorima?

Znate li koje je tradicionalno alkoholno piće na našim prostorima?

Znate li koje je tradicionalno alkoholno piće na našim prostorima?

Vino je najtradicionalnije moguće piće na ovim prostorima i to nije rakija kako mnogi misle.

Rakija je riječ nastala od arapske riječi ”raki” i tehnologiju njenog pravljenja i pijenja na ove prostore donijela je otomanski imeprija.

Do rakija, koja ima mnogo više alkohola od vina, ljudi su se ovde mahom opijali vinom. U epskim narodnim pjesmama, od koje neke potiču iz Srednjeg vijeka vino se spominje često, a rakija nikad.

”Vino pije Kraljeviću Marko..”

Proizvodnja vina danas je postala svojevrsno pomodarstvo i ”ulaznica” u redove ”elite” pa ćete čuti kako vino danas prave mnogobrojni bivši ministri i bivši političari.

Malo je poznato da je premijer Srbije Aleksandar Vučić ljubitelj i stručnjak za vina.

Autohtone vrste vina na našim prostorima su Žilavka (sorta baš iz Hercegovine) i Tamjanika, ali i Vranac ako govorimo o prostorima BiH, Crne Gore, Srbije i Makedonije, a u Hrvatskoj imamo i recimo, čuveni Plavac.

Vinarstvo polako oživljava u Banajluci i oko nje, već je čuvena vinarija Jungić kod Čelinca, vino iz manastira Bonaventura kod Laktaša i nekoliko vinara iz Slatine.

Grožđe ipak voli sunce pa mu tako više odgovoara Hercegovina, pa na potezu od Mostara do Trebinja imamo pravu vinogradarsku teritoriju.

Grožđe mnogi gaje oko kuće, ali to je vrsta koja se zove “mirisavka”, i  od nje nebi trebalo da se pravi vino – ali ako se napravi kiselo je i može se piti ako nema ništa drugo – ako ćete vjerovati meni i mom prvom pokušaju da to uradim koji se dogodio prije dvije godine.

Interesantno je da čaša suvog bijelog vina sadrži u prosjeku 131 kaloriju, što je 46 kalorija više od iste količine piva, iako se često misli da je suprotno.

Ko voli i želi da proba kvalitetno vino može posjetiti Internacionalni Salon Vina “Vinosaur” koji počinje danas u Banjaluci i održava se u hotelu Bosna.

(mojKontakt)

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender