25. 10. 2020.
Ovo je najmanji pametni telefon na svijetu

Ovo je najmanji pametni telefon na svijetu

Ovo je najmanji pametni telefon na svijetu

I dok je trend imati što veći ekran, što bolju rezoluciju i što više mjesta za kuckanje, neke kompanije razmišljaju totalno suprotno.

Vjerovatno vam ni na kraj pameti nije bila ideja da pametni telefon možda treba da bude mali, kao što su nekad bile Nokije, a i davno je bio trend imati što manji telefon.

Danas dok mobilni telefoni nadmašuju karakteristikama i neke računare, neke kompanije misle da nam treba što manji pametni telefon — pa su napravili jedan upravo takav. Naziva Vphone S8, ovaj pametni telefon ima ekran 2.5D dimenzije od svega 1.54 inča, uz zaobljeno staklo.

Iako ovaj uređaj više podsjeća na pametni sat bez kaiša, S8 zamišljen je da se koristi upravo kao telefon. Osim ekrana od 1.54 inča, ovaj gadget ima i 128MB interne memorije, i 64MB RAM-a, što nije baš uporedivo s trenutno aktuelnim pametnim telefonima na tržištu. Uređaj podržava jednu SIM karticu, i dolazi sa baterijom od 380mAh.

Možda ovaj uređaj ne izgleda kao nešto što bi koristili na dnevnoj bazi, ali ako uzmemo u obzir da je jednostavan za nošenje, da može da posluži obavljanju poziva i pisanju SMS-a, zapravo ideja i nije tako loša. Cijena je za sada nepoznata, ali ne vjerujemo da će ovaj uređaj koštati više od 50-ak dolara. Dakle, evo nešto drugačije što bi moglo biti interesantno, a opet vrlo korisno.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender