27. 10. 2020.
Prosvjetari probili led: Štrajk upozorenja zbog naknade za prevoz

Prosvjetari probili led: Štrajk upozorenja zbog naknade za prevoz

Prosvjetari probili led: Štrajk upozorenja zbog naknade za prevoz

Prosvjetari iz Krupe na Uni probili su led – prvi su se upustili u jednočasovni štrajk kojim upozoravaju Ministarstvo prosvjete da im isplati zaostale naknade za prevoz. 

Većina nastavnika koji rade u školi “Branko Ćopić” u Duboviku putuje do posla, pa ih kašnjenje mnogo više pogađa. Mirko Raos bi trebalo da dobija 285 maraka mjesečno za prevoz. Kako tog novca sada nema, kaže, dolazak do posla je mnogo teži.

“Mi smo prisiljeni i primorani da putujemo svojim vlastitim prevozom, tako da se to nas pogotovo dotiče, i to jako. Da je samo redovno, mi bi bili zadovoljni, nismo tražili i mi ne insistiramo, ni povećanje, ništa, nego samo da se zadrži ono što je do sad bilo i da bude redovno”, rekao je Mirko Raos, predsjednik sindikalne organizacije OŠ “Branko Ćopić” Dubovik.

Ministarstvo prosvjete radnicima duguje oko 2,5 miliona maraka. I to ne samo za prevoz, već i za rođenje djeteta i smrt člana porodice. Obećanja su se, poručuju iz granskog sindikata, naslušali. U međuvremenu su se obraćali i Agenciji za mirno rješavanje sporova, nadajući se da će brže doći do onog što im po zakonu pripada. Kako se to nije desilo, kažu, štrajk je jedina opcija.

“Imamo mnogo škola koje izražavaju svoje nezadovoljstvo, i znaju za ova dešavanja. Danas je štrajk upozorenja u ovoj školi, već koliko sutra, možda za koji dan u nekoj narednoj školi. U nekom narednom periodu u više škola”, rekao je Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja RS.

Ministar, Dane Malešević, danas je bio na službenom putu. Iz njegovog resora stigao je kratak  i već dobro poznat odgovor.

“Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske izmiruje obaveze prema prosvjetnim radnicima u skladu sa prilivom sredstava u budžet.Prevoz prosvjetnim radnicima isplaćen je za mjesec jun 19. oktobra a za mjesec jul 20. oktobra ove godine. Sva dugovanja prema zaposlenima u prosvjeti biće izmirena u narednom periodu”, kaže se u saopštenju.

Prosvjetari se žale i na novo ministrovo uputstvo o isplati naknade za prevoz, u kome piše da će novac od naknade ubuduće moći da koriste samo za javni prevoz. Ako im se dugovanja ne isplate u što kraćem roku, krede i dnevnike, upozoravaju sindikalci, ostaviće nastavnici od Trebinja do Novog Grada.

(ATV)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender