25. 10. 2020.
Talin: Prevoz besplatan, a grad povećao prihode

Talin: Prevoz besplatan, a grad povećao prihode

Talin: Prevoz besplatan, a grad povećao prihode

Vjerovatno ste negdje proćitali da je Talin postao prvi grad u EU koji je uveo besplatan javni prevoz? Upravo taj eksperiment im je donio 20 miliona evra.

Od 2013. godine, besplatna vožnja autobusima, tramvajima i trolejbusima za 420.000 stanovnika Talina je besplatna.

Građani koji imaju prebivalište u Talinu, glavnom gradu Estonije, svake dvije godine za javni prevoz moraju da izdvoje dva evra. Tim novcem kupuju tzv. zelenu karticu koja im služi za neograničen broj putovanja.

Kako je moguće da grad na ovaj način ne stvara gubitke već u budžet dobija čak 20 miliona evra godišnje?

Јavni prevoz djelimično se finansira od poreza građana koji imaju prebivalište u Talinu – njih 10.000 godišnje otkada je besplatan prevoz uveden.

Veći broj prijavljenih stanovnika – više novca u budžetu grada. To znači da se putem poreza budžet Talina uvećao za čak nekoliko miliona evra. Osim toga, prevoz je besplatan jedino za stanovnike Talina. Svi ostali plaćaju punu cijenu karte od dva evra po vožnji pa je to, uz porez, dodatni način zarade.

Dodatna pogodnost besplatnog javnog prevoza je i neposredna briga o očuvanju životne sredine. Otkada je ovaj model uveden, korišćenje usluge javnog prevoza povećalo se za šest odsto, dok se korišćenje automobila smanjilo za pet odsto.

(B92)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender