26. 10. 2020.
Zbog Mladićevog slučaja izmijenjen Statut Haškog tribunala

Zbog Mladićevog slučaja izmijenjen Statut Haškog tribunala

Tribunal odbio Mladićev zahtjev za obustavu postupka

Raspravno vijeće Haškog tribunala odbilo je zahtjev odbrane generala VRS Ratka Mladića za privremeno obustavljanje postupka do odluke o žalbi koju je odbrana uložila na termine za završne podneske i završne riječi.

Prema toj odluci, rok za podnošenje pisanih završnih podnesaka odbrane i optužbe je 25. oktobar, dok bi usmene završne riječi bile iznesene od 5. do 15. decembra. Mladićevi branioci su na tu odluku uložili žalbu, tvrdeći da zbog nedovoljne logističke podrške sudskih službi nisu mogli na vrijeme pripremiti završne argumente.

O toj žalbi odlučiće u dogledno vrijeme Apelaciono vijeće Tribunala. Po pravilima suda, to ne odlaže postavljene rokove, zbog čega je Mladićeva odbrana zatražila privremenu obustavu postupka dok o žalbi ne bude donijeta konačna odluka.

Raspravno vijeće predsjedavajućeg Alfonsa Orijea odbilo je zahtjev, uz obrazloženje da će “bez obzira na ishod, odbrana imati dovoljno vremena da se pripremi za završne podneske i završne riječi”, te da bi, stoga, “privremena obustava postupka, pod tim okolnostima, predstavljala neopravdano odugovlačenje suđenja”.

Sudije su naznačile da, ukoliko žalba odbrane bude usvojena i rokovi budu produženi, nakon što obje strane predaju pisane završne podneske, odbrana će moći svoj naknadno dopuniti. Ako žalba odbrane bude odbijena, optuženom Mladiću, po Raspravnom vijeću, neće biti nanijeta nikakva šteta.

Istovremeno, sudije su, kao neobrazložen i neosnovan, odbile i zahtjev odbrane da čitav proces protiv Mladića proglase neuspješnim zbog toga što je sud navodno prekršio pravo optuženog na fer suđenje.

Tribunal treba u narednom periodu riješiti još neke žalbe Mladićeve odbrane. Mladić je, kao komandant Vojske Republike Srpske (VRS), optužen za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Prema okvirnom planu Haškog tribunala, prvostepena presuda generalu Mladiću trebalo bi da bude izrečena do novembra 2017. godine, prenosi BIRN.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender