27. 10. 2020.
Bacili brdo mandarina, burne reakcije na mrežama

Bacili brdo mandarina, burne reakcije na mrežama

Bacili brdo mandarina, burne reakcije na mrežama

Na društvenim mrežama širi se fotografija planina bačenih mandarina kod Opuzena u Hrvatskoj. Građani burno reaguju.

Na svom profilu na Fejsbuku, Ana Musa, eksološka aktivistkinja i nezavisna poslanica u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i u Gradu Pločama, objavila je komentar i šokantnu fotografiju velikog broja bačenih mandarina na nekom divljem smetlištu u okolini Opuzena, prenose regionalni mediji.

“Fotografiju bačenih mandarina podelilo je više desetina Fejsbuk korisnika, a svi su redom zgranuti što se ovakvo blago baca pored toliko gladnih i siromašnih, vrtića, staračkih domova, domova za nezbrinute. Ako znamo da u 100 grama mandarina ima samo 34 kalorije, 30 mg vitamina C, što je dvostruko više od narandže, a razgradnjom beta-karotena dobijamo vitamin A, koji je vrlo važan za dobar vid i lepu kožu, čoveku zbilja nije jasno zašto. Prema istraživanjima, konzumacijom ovog voća može se zaštiti od srčanog udara, dijabetesa , moždanog udara, kao i gojaznosti”, piše ona i nastavlja:

“Pigment koji se nalazi u kori mandarine je deset puta snažniji od onoga koji se dobije iz grejpfruta. Kora se može sušiti i upotrebljavati za čaj, od mandarine se može praviti rakija, džemovi, sokovi”, napisala je Ana Musa i upitala se zašto onda to “zdravo domaće blago, zbog nemogućnosti plasmana na domaćem ili izvoznom tržištu, zbog neorganizovanog otkupa i apsolutnog nerazumevanja prema proizvođačima mora da zvarši u smeću”.

Fotografija je izazvala i veliki broj negativnih komentara:

“Žalosno, plače mi se, osim toga to je nečiji rad”, jedan je od komentara.

“Luda zemlja ai mi u njoj. One mandarine koje nemogu na tržišta pa zaboga mogu u preradu. Može se svašta napravit od njih kao marmelada, sok, pa čak i hrana za decu. Naše mlade mame kupuju hranu za decu koju radi Klas Hip. A boga pitaj odkud mu sirovina. Ima li iko normalan u ovoj našoj ludoj domovini?”, drugi je komentar.

(Index.hr)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender