20. 10. 2020.
Avgustovski prosjek plata u BiH 843 KM

Avgustovski prosjek plata u BiH 843 KM

Najviše plate u finansijskoj djelatnosti

Najviše prosječne neto plate u septembru isplaćene su u oblasti finansijske djelatnosti i osiguranja 1.299 KM i bile su za oko dva odsto više u odnosu na avgustovsku.

Najniže plate od 525 KM primili su radnici u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima i one su bile veće za oko jedan odsto u poređenju sa platama iz prethodnog mjeseca, saopšteno je iz Saveza sindikata Republike Srpske.

Niske prosječne neto plate u septembru imali su zaposleni u građevinarstvu – 542 KM, u oblasti umjetnosti, zabave i rekreacije – 547 KM, zatim zaposleni u djelatnosti turizma i ugostiteljstva – 550 KM, te u trgovini – 588 KM.

Ukupne potrošačke cijene u septembru u odnosu na avgust bile su veće za 0,1 odsto, a najviše su poskupjele odjeća i obuća za tri odsto.

U saopštenju se dodaje da je sindikalna potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u septembru koštala 1.849 KM, dok je prosječna isplaćena neto plata iznosila 834 KM.

Najviše novca porodice u Republici Srpskoj trošile su za nabavku hrane 691 KM, za stanovanje i komunalne usluge 562 KM, dok je za tekuće održavanje domaćinstva trebalo izdvojiti oko 105 KM.

Odjeća i obuća koštala je 134 KM, higijena i njega zdravlja 81 KM, prevoz 192 KM, te obrazovanje i kultura 82 KM.

U Savezu sindikata ističu da je potpisivanje opšteg kolektivnog ugovora i povećanje najniže plate u Srpskoj najvažniji zadatak svih socijalnih partnera, ali i obaveza prema radnicima u privredi koji neopravdano imaju najniži životni standard, iako proizvode novostvorenu vrijednost.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender