27. 10. 2020.

Skupština proslavila 25 godina postojanja

Narodna skupština Republike Srpske svečanom sjednicom obilježila je 25 godina postojanja i rada.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović istakao je da je najviša zakonodavna institucija jedan od glavnih stubova Republike Srpske i tekovina demokratije, prava i slobode građana da neposredno odlučuju o najznačajnijim pitanjima za društvo u kome žive.

Obraćajući se na svečanoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske povodom 25 godina postojanja i rada parlamenta Srpske, Čubrilović je naglasio da je Republika Srpska naša otadžbina, te da od svih nas zavisi njen opstanak, položaj i napredak.

“Želimo da svi zajedno radimo odgovorno i što je moguće bolje, više i efikasnije, da donosimo dobre, pravedne i provodive akte koji će omogućiti razvoj i napredak Republike Srpske, bolji i bezbjedniji život njenih naroda i građana”, poručio je Čubrilović.

Obilježavanje postojanja i rada Narodne skupštine Republike Srpske predstavlja istorijski, pravni i politički događaj, rekao je on i dodao da, poštujući prošlost, današnje generacije imaju obavezu da stvaraju stabilniju, bezbjedniju i izvjesniju budućnost.

Čubrilović je rekao da se dosadašnji rad Narodne skupštine može podijeliti u tri perioda – prvi ratni, drugi period od donošenja Dejtonskog mirovnog sporazuma do donošenja ustavnih amandmana na Ustav Republike Srpske kojima se provodi odluka o konstitutivnosti naroda, i treći period od 2002. godine do danas.

On je naveo da u vršenju zakonodavne vlasti u Republici Srpskoj od 2002. godine učestvuje i Vijeće naroda koje se određuje prema aktima Narodne skupštine i pitanjima zaštite vitalnog nacionalnog interesa, bilo kojeg od konstitutivnih naroda.

Čubrilović je istakao da je odluka o osnivanju Skupštine srpskog naroda u BiH uslijedila nakon veoma teških događaja u tadašnjoj Skupštini BiH, događaja u kojima su muslimanski i hrvatski predstavnici preglasavanjem vodili ka proglašenju nezavisnosti.

Sjednici su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijerka Srpske Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić, ministri u Vladi Republike Srpske, predstavnici Srpske u institucijama BiH, potpredsjednik Narodne skupštine Srbije.

Svečanoj sjednici su prisustvovali i bivši predsjednici Narodne skupštine Republike Srpske, predstavnici pravosudnih i ustavnosudskih institucija, Srpske pravoslavne crkve i ostalih vjerskih zajednica, te diplomatskog kora u BiH.

Nakon Čubrilovićevog obraćanja u Narodnoj skupštini prikazan je dokumentarni film “25 godina Narodne skupštine Republike Srpske”.

Upriličen je svečani prijem na kojem su istaknutim pojedincima i institucijama uručene povelje.

U holu zgrade republičkog parlamenta otvorena je izložba “25 godina Narodne skupštine Republike Srpske”.

U 19 časova, u koncertnoj sali Banskog dvora, biće održan koncert Simfonijskog orkestra Banjalučke filharmonije, kao poklon predsjednika Republike.

Povodom obilježavanja 25 godina postojanja i rada Narodne skupštine Republike Srpske predsjedniku Narodne skupštine stigao je veliki broj telegrama – čestitki stranih diplomata, predstavnika vladinog i nevladinog sektora, institucija, ustanova i pojedinaca.

Skupština srpskog naroda u BiH osnovana je 24. oktobra 1991. godine, nakon što su 14. oktobra srpski poslanici preglasani u Skupštini tadašnje Republike BiH.

(RTRS/SRNA)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender