20. 10. 2020.
Arapskim investitorima zanimljiva banjalučka regija

Arapskim investitorima zanimljiva banjalučka regija

Arapskim investitorima zanimljiva banjalučka regija

Nakon sarajevske, Arapi su se počeli interesovati i za banjalučku regiju. U Čelinac i Kotor Varoš je u izvidnicu prije investitora stigao ambasador BiH u UAE. Kaže da arapski bogataši dolaze zbog ekonomskih razloga, ali važnu ulogu igraju i prirodni uslovi.

“Jedan od glavnih razloga je što mi ovdje imamo zaista ono što njima nedostaje. Oni su željni prirode, rijeka, čistog vazduha. Mi smo već u Evropi tako da bi njima ulaz u Evropu preko BiH bio jako interesantan što bi BiH trebala imati u vidu i iskoristiti na najbolji mogući način”, rekao je Zoran Milićević, ambasador BiH u Ujedinjenim arapskim emiratima.

Izgradnja zatvorenih naselja po ugledu na ona oko Sarajeva, čini se, još nisu u planu. Interesovanja investitora iz Emirata usmjerena su ka drvnoj, građevinskoj i prehrambenoj industriji. U Čelincu će se za početak fokusirati na proizvodnju pilećeg mesa. Načelnik je siguran da imaju šta da ponude stranim investitorima.

“Mi smo opština koja ima dosta drvnog resursa i imamo na raspolaganju zemljište, ali koje nije uređeno. Znači, imamo u ruralnom području, konkretno Dubrova Stara jednu ogromnu površinu od nekih 30 hektara”, kazao je Momčilo Zeljković, načelnik Čelinca.

Novac, pa i onaj arapski, je očigledno dobrodošao. Vlasti izgleda smatraju da su šuma i zdrava hrana dovoljan mamac za njegovo privlačenje.

(ATV)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender