28. 10. 2020.
Češku niko ne zove njenim novim imenom

Češku niko ne zove njenim novim imenom

Češku niko ne zove njenim novim imenom

Šest mjeseci nakon što je usvojen zakon o promjeni imena Češke Republike u Čekija, stanovnici centralne Evrope ovu državu i dalje nazivaju starim imenom.

Predsjednik Miloš Zeman, premijer i predsjednici oba doma parlamenta Češke odobrili su u aprilu ove godine upotrebu naziva Čekija umesto Češka Republika u inostranstvu i UN sa ciljem da se strancima olakša korišćenje čeških proizvoda.

Ipak, šest mjeseci nakon uvođenja ove velike promjene postalo je jasno da ta ideja neće moći tako lako da zaživi.

“Malo je zbunjujuće. Češku niko ne zove Čekija, ne znam zašto. Ljudi su već navikli na naziv Republika Češka, tako da smatram da bi i dalje trebalo da se držimo toga”, rekao je Lukas Hasik, 40-godišnji softverski inženjer koji je u trenutku davanja odgovora žurio da čuje dalaj-lamu koji je bio u posjeti Pragu.

“Naziv je Republika Češka. Bilo bi lijepo da ima i kraće ime, ali Čekija ne zvuči lijepo. Zvuči suviše malo, ili kao neki dijalekt”, rekao je Zdenek Ceh, 30-godišnji student sa Karlovog univerziteta u Pragu.

Nesuglasica u vezi sa imenom potiče još iz 1992. godine, kada je bivša Čehoslovačka podijeljena na Republiku Češku i Slovačku.

Profesor Jan Urban sa Njujorškog univerziteta u Pragu, bivši antikomunista, sjeća se da je u šali predložio da se nova nacija zove “Preostali-stan”, kako bi opisao svoje ponovljeno istorijsko iskustvo nastajanja “ostatka” od države – prvo nakon izmjena u okviru Habzburške monarhije, a zatim i nakon perioda Hladnog rata.

Naziv Bohemija je odbijen jer je eksplicitno isključivao Moraviju i Češku Šleziju, a Čekija prvobitno odbijena iz sličnih razloga, s obzirom na to da je nastala kao derivat imena slovenskog plemena u 6. veku koje je naselilo Boemiju i usvojilo alternativni latinski naziv za svoju provinciju. Mnogi su takođe naveli da je ime suviše ružno i da podsjeća na rusku Čečeniju.

Sad, kada je ponovo u upotrebi, mnogi Česi su bijesni jer smatraju da prlja ugled države i predstavlja neku vrstu sprdanja.

“Istorijski posmatrano, naziv Čekija ima smisla. Ali stanovništvo i dalje koristi naziv Češka Republika. Ne možete menjati jezik zakonom; on je kao živi organizam. Samo lingviste i nacionaliste brine ova promjena. Kada svojim prijateljima spomenem Čekiju, zbijamo šale na njen račun. Nikad ne koristimo taj naziv”, rekla je Eliska Cmejrkova, profesorka češkog jezika u jednoj velikoj iseljeničkoj zajednici u Pragu.

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender