25. 10. 2020.
Kupuju 114 novih automobila, audi A8 najskuplji

Kupuju 114 novih automobila, audi A8 najskuplji

Kupuju 114 novih automobila, audi A8 najskuplji

Bosna i Hercegovina daće 5,1 milion maraka za kupovinu 114 novih automobila. Iako su kase na svim nivoima poprilično prazne, državne institucije i javna preduzeća u BiH, u samo mjesec dana, raspisale su 25 tendera za nabavku novih motornih vozila.

Predsjedništvo BiH,  može se pohvaliti najskupljim automobilom, audijem A8, od 171 000 maraka i to bez uračunatog PDV-a. I u Upravi za indirektno oporezivanje će obnoviti svoj vozni park, pa će, za otprilike isti iznos,  kupiti čak 13 automobila.

“Ukupna vrijednost ovog tendera je 222 000 KM, bez PDV-a, što praktično znači da ćemo mi nabaviti 13 vozila i to se radi o vozilima nižeg ranga u vrijednosti od 17 000 maraka po vozilu “, rekao je Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.

U Ministarstvu odbrane  i OS BiH provozaće se u novim vozilima, za koja su izdvojili 459 000 maraka. Služba za strance nabavila je novi kombi i to za skoro 84 hiljade. Agencija za identifikacione dokumente BiH u potrazi je za teretnim i putnčkim vozilom za čiju kupovinu planira da izdvoji nepunih 98 000 maraka. Visoki sudski  i tužilački savjet spreman je da plati skoro 50 000 maraka za novu limuzinu. Ovog mjeseca i SIPA kupuje putničko vozilo od 72 000 maraka.  Parlamentarci koji su svoj vozni park obnovili odmah na početku mandata sada, tvrde, da ima i prečih stvari za trošenje novca.

“Trošenje novca u BiH nema svoju racionalnost i mislim da sve Vlade u BiH tome pristupiti na potpuno drugačiji način u odnosu na period ovaj, ne samo godinu dana unazad, nego posljednjih desetak godina“, rekao je Sadik Ahmetović, poslanik SDA u PD PS BiH

Da se ni u Parlamentu BiH ne vodi mnogo računa o racionalizaciji govori i činjenica da je zamjenici predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjani Krišto kupljen auto i to od 100 000 maraka. Audi A6 zasmetao je DF-ov Damiru Bećiroviću, koji tvrdi da je vozilo nabavljeno mimo pravilnika.

“Tu je prekršeno i kupljeno je vozilo koje je skuplje za otprilike za 30 000 maraka“, rekao je Damir Bećirović, poslanik DF u PD PS BiH

Opozicija podsjeća i na Pravilnik Parlamenta BiH, u kojem jasno piše da članovi Kolegijuma mogu da se voze isključivo u pasatima ili autima vrijednosti do 60 000 maraka. Iskoristili su priliku da vlasti podsjete i na obećanja da će troškove prilagoditi  socijalnoj situaciji u BiH. Doduše, nisu rekli i kad.

(ATV)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender