28. 10. 2020.
Ugašen nekadašnji gigant “Zastava automobili AD”

Ugašen nekadašnji gigant “Zastava automobili AD”

Ugašen nekadašnji gigant “Zastava automobili AD”

Privredni sud u Kragujevcu donio je rješenje o bankrotstvu preduzeća “Zastava automobili AD” u stečaju.

Predsjednik Privrednog suda i stečajni sudija Branislav Jovović rekao je agenciji Beta da je donio rješenje o bankrotstvu jer do predviđenog roka, 21. oktobra niko nije podnio plan reorganizacije fabrike.

“Proglašenje bankrotstva znači da će biti prodavana imovina radi namirenja povjerilaca”, rekao je Jovović.

Pred Privrednim sudom u Kragujevcu je juče održano prvo povjerilačko ročište u stečajnom postupku nad preduzećem “Zastava automobili AD” na kome je prihvaćen izvještaj povjerenika stečajnog upravnika Agencija za licenciranje stečajnih upravnika o ekonomsko-finansijskom stanju fabrike.

Navedeno je da obaveze preduzeća iznose oko 40 milijardi, a najveća su dugovanja Pariskom i Londonskom klubu (oko 24,5 milijardi dinara) i Fondu za razvoj Republike Srbije (oko 10 milijardi dinara).

Nenaplaćena potraživanja stečajnog dužnika su nekoliko desetina puta niža od obaveza i iznose oko 650 miliona dinara. U stečajnu masu ušla je, pored ostalog, gotovina sa dva računa u iznosu oko 350 miliona dinara, nekretnine u vrijednosti 95 miliona, kao i oko 200 miliona za koje je procijenjena mogućnost naplate,

Fabrika “Zastava automobili AD” koja je 1980-tih godina zapošljavala nekoliko hiljada radnika, dočekala je ljetos otvaranje stečaja sa samo troje zaposlenih.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender