01. 11. 2020.
Vartburg limuzina proslavila 50. rođendan

Vartburg limuzina proslavila 50. rođendan

Vartburg limuzina proslavila 50. rođendan

Lansiran je tačno prije pola vijeka, da bi se proizvodio tokom narednih 25 godina, a bio je čest prizor i na putevima bivše SFRJ 70-ih i 80-ih godina 20. vijeka.

Wartburg 353 počeo je da se proizvodi 1966. u tadašnjoj komunističkoj Istočnoj Njemačkoj, kao porodični automobil srednje veličine. Limuzinska verzija bila je dugačka 4,22 m, ali je mnogima bila primamljivija praktična karavan varijanta, koju i danas možete da sretnete u blizini pijaca.

Model 353 se izađivao u fabrici u Ajzenahu čitavih četvrt vijeka, bez većih dizajnerskih intervencija na spoljašnjosti automobila. Kada je 1991. otišao u istoriju, sa proizvodnih traka sišlo je preko milion ovih vozila, koja su osim u DDR-u bila popularna i u drugim zemljama takozvanog Istočnog bloka.

Za pogon je dugo korišćen naprijed postavljen trocilindarski, dvotaktni 1.0 litarski benzinac, a snaga se prenosila na prednju osovinu pomoću četvorobrzinskog mjenjača. Performanse motora varirale su od 56 do 58 ks, u zavisnosti od toga koji je karburator korišćen, dok je maksimalna brzina iznosila 155 km/h, a automobil je iz mjesta do stotke ubrzavao za solidnih 12 s.

Kada se pojavio sredinom šezdesetih, Wartburg 353 je brzo postao veoma popularan u zemljama u kojma se prodavao, s obzirom da je za to vrijeme imao modernu spoljašnjost ali i prostranu putničku kabinu, za jedan automobil od 4,2 metra.

vartburg-2

Osim toga, Wartburg je bio superiorniji od ondašnjih konkurenata iz SSSR-a po mnogim parametrima – ubrzanju, maksimalnoj brzini, potoršnji goriva, upravljačkom mehanizmu, kočnicama…

Bio je lak za održavanje, zbog relativno jednostavne konstrukcije motora sa samo sedam pokretnih dijelova – tri klipa, tri klipnjače i radilicom, pa je postala popularna izreka da vlasnici Wartburga “voze automobila, a održavaju motocikl”.

Pored prostrane kabine, nudio je i dosta mjesta za smještaj prtljaga, naročito u karavan verziji, koja se često koristila za prevoz poljoprivrednjih proizvoda do već pomenutih pijaca, ali i građevinskog materijala i drugugog tereta. Kasnije su se na tržištu pojavile i specijalne pik-ap varijante, sa otvorenim ili zatvorenim tovarnim odjeljkom.

Naravno, imao je Wartburg 353 i svoje mane – kabina je bila slabo zvučno izlovovana, pa su duža putovanja zbog toga postajala naporna, a umio je i da pokaže znake podupravljanja, pogotovo u uslovima vlažnog kolovoza.

Tokom 25 godina proizvodnje pretrpio je sitnije stilske promjene, prije svega na maski, farovima i branicima, a pred kraj životnog vijeka, 1988. godine pojavio se moderniji i unapređeni Wartburg 1.3.

Ovaj model koristio je četvorocilindarski, četvorotaktni 1.3 litarski agregat iz Volkswagena. Posljednji primjerci izašli su iz fabrike u Ajzenahu u aprilu 1991. godine.

Model 353 je za svoje zasluge svojevremeno opjevan i u čuvenoj pjesmi “Wartburg limuzina” novosadske grupe Atheist Rap, po čemu ovaj automobil pamte i oni koji ga nikad nisu vozili.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender