25. 10. 2020.
Đukanović napušta državne funkcije, Marković kandidat za premijera

Đukanović napušta državne funkcije, Marković kandidat za premijera

Đukanović napušta državne funkcije, Marković kandidat za premijera

Crnogorski premijer Milo Đukanović napušta državne funkcije, a njega će na funkciji premijera, ako DPS dobije mandat za sastav Vlade, zamijeniti Duško Marković.

Glavni odbor DPS će odlučiti o prijedlogu stranačakog Predsjedništva da Marković bude kandidat za mandatara nove crnogorske vlade, nakon parlamentarnih izbora koji su održani 16. oktobra.

Kandidaturu Markovića Predsjedništvo je utvrdilo na sinoćnoj sednici i to nije iznenadilo crnogorsku javnost, iako se Đukanović tokom predizborne kampanje, a ni ranije, nije izjašnjavao o svojoj državničkoj karijeri.

Đukanović je ranije dva puta napuštao premijersku funkciju, ali se i vraćao, kako je tada objašnjavano, zbog političkih potreba, jer se ocjenjivalo da je njegovo iskustvo i dalje nezaobilazno u važnim državnim poslovima.

Ovaj put, nema sumnje, Đukanović odlazi sa državnih funkcija, mada ima mišljenja da bi on mogao biti kandidat za predsjednika Crne Gore, na predsjedničkim iz borima 2018.godine.

Marković je rođen 6. jula 1958. godine u Mojkovcu. Završio je pravni fakultet, a radnu karijeru započeo je u rodnom gradu, gdje je bio i predsjednik Skupštine opštine Mojkovac.

Kasnije je obavljao funkciju generalnog sekretara Vlade Crne Gore, a pet godina je bio direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Od 2010. godine Duško Marković obavlja funkciju potpredsjednika Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku i ministra pravde. Marković je zamjenik predsjednika Demokratske partije socijalista.

Na izborima 16. oktobra, DPS je dobio 36 poslaničkih mandata, ali partija sama ne može formirati Vladu. Stoga računa na, kako ističe, “prirodne partnere”, stranke koje u crnogorskom parlamentu zastupaju interese manjinskih zajednica.

Sa njihova četiri poslanika i dva poslanika Socijaldemokrata Crne Gore, koji će sigurno prihvatiti koaliciju, DPS bi imao većinu sa 42 poslanička mjesta, od 81 koliko broji crnogorska skupština.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender