26. 10. 2020.
Irinej: Јoš nije bilo razgovora o proglašavanju patrijarha Pavla za sveca

Irinej: Јoš nije bilo razgovora o proglašavanju patrijarha Pavla za sveca

Irinej: Јoš nije bilo razgovora o proglašavanju patrijarha Pavla za sveca

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej izjavio je danas u Beogradu da pitanje kanonizacije patrijarha Pavla još nije pokrenuto u okvirima SPC.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej izjavio je  u Beogradu da pitanje kanonizacije patrijarha Pavla još nije pokrenuto u okvirima SPC.

Irinej je na Međunarodnom sajmu knjiga, gdje je prisustvovao promociji djela “Patrijarh srpski Pavle” francuskog teologa Žana Kloda Larsea, kazao da postoji nekoliko principa koji služe kao osnov za proglašenje sveca.

“Ono što je prisutno, to je sveti život Pavla, za ostalo ćemo vidjeti”, kazao je Irinej.

Govoreći o Larseovom djelu posvećenom uticaju patrijarha Pavla (1914-2009), izvan granica Srbije, Irinej je ocijenio da je riječ o knjizi “koja nije pisana za jedno vrijeme, niti za jednu generaciju”.

“Ona je pisana za istoriju i podsjeća da patrijarha Pavla smatraju svecem i van Srbije. Na našu radost, knjiga pokazuje da je ime patrijarha Pavla prešlo granice Srbije i da ga podjednako cijene i u Carigradu i u Parizu”, kazao je Irinej.

Prema njegovim riječima, Pavle je bio patrijarh “u teško, najmračnije vrijeme za Srbiju”.

“Ponašao se kao pravi episkop, imao je razumijevanje i ljubavi za Albance. Postupao je mudro a svoje ime je posvetio našoj crkvi. Bio je škrt prema sebi ali veoma izdašan kada su patnje i stradanja ljudi u pitanju”, kazao je Irinej.

Vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika Јelena Trivan ocijenila je da knjiga Žana Kloda Larsea daje “drugačiju vizuru kada je u pitanju patrijarh Pavle” ali i pokazuje “da ga smatraju svecem i van granica Srbije”.

“Knjiga pruža širi kontekst kako patrijarha Pavla vidi cio svijet”, rekla je Trivan.

Francuz Žan Klod Larse jedan je od najznačajnijih savremenih teologa a njegove knjige prevedene su na 17 svjetskih jezika.

On je u predgovoru djela čiji je izdavač Službeni glasnik, naveo da je “veličina patrijarha Pavla bila u smjernosti”.

“Ostalo je zadivljujuće, čak i očaravujuće to što je ovaj omaleni rastom i nejaki čovjek, koji je protiv svoje volje došao na čelo SPC, ostao čitavog života veoma skroman i jednostavan i što je ujedno vodio uredan i strog isposnički život kao i na početku svog zamonašenja”, naveo je autor u predgovoru.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender