29. 10. 2020.
Jerinić: Vojnici OS BiH neće biti kažnjeni za glasanje na referendumu

Jerinić: Vojnici OS BiH neće biti kažnjeni za glasanje na referendumu

Jerinić: Vojnici OS BiH neće biti kažnjeni za glasanje na referendumu

Zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić tvrdi da niko od pripadnika Oružanih snaga BiH ko je glasao na referendumu o Danu Republike Srpske neće biti kažnjen za taj svoj postupak.

“Vojnici koji su glasali na referendumu nemaju nikakvu odgovornost, nisu prekršili nijedan član ni zakona ni ustava i niko neće biti kažnjen”, rekao je Jerinić novinarima u Sarajevu.

Predsjedavajući Komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH Sifet Podžić rekao je da je ta problematika veoma složena, ali da smatra da neko za to mora da snosi odgovornost.

“Zahtijevam da oni koji su prekršili zakon odgovaraju”, naglasio je Podžić.

Jerinić tvrdi da nije tačno da se u Ministarstvu odbrane BiH priprema formiranje obavještajne agencije.

“Odgovorno tvrdim da nema formiranja nikakve agencije. Ministarstvo odbrane BiH nema namjeru niti će je formirati u narednom periodu. Ljudi na osnovu paušalnih ocjena donose zaključke”, istakao je Jerinić.

Zamjenik ministra odbrane BiH Sead Jusić rekao je da ne postoji još nikakav prijedlog o izmjeni i dopuni zakona, a ni utvrđen nacrt.

“Ne radi se o ukidanju ni o formiranju neke nove agencije, niti je urađen prijedlog i nacrt. Postoje glasine i priče da se radi nešto na izmjenama i dopunama Zakona o Oružanim snagama BiH, konkretno člana 9 koji govori o vojno-obavještajnom radu u Oružanim snagama BiH”, istakao je Jusić.

On smatra da u članu 9 stav 3 zakona treba da stoji da će vojno-obavještajni organ, odnosno sektor tražiti sve podatke i informacije od obavještajno-bezbjednosnih agencija, a ne samo strateške podatke kako to sada stoji.

“To ne ostavlja prostor, kao do sada, da i mi možemo nešto raditi na terenu, iako ne možemo, iako za to nemamo ni zakon ni sredstva ni ljude i ne radimo. Ovdje se ne radi ni o kakvom paralelizmu, niti o nekom vanzakonskom uzimanju nadležnosti već da se na osnovu dosadašnje prakse relacije i korelacije sa drugim obavještajno-bezbjednosim agencijama kvalitetnije i jasnije definišu”, pojasnio je Jusić.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender