21. 10. 2020.
Na današnji dan Ivo Andrić dobio Nobelovu nagradu

Na današnji dan Ivo Andrić dobio Nobelovu nagradu

Na današnji dan Ivo Andrić dobio Nobelovu nagradu

Na današnji dan 1961. godine književnik Ivo Andrić proglašen je dobitnikom Nobeleove nagrad za književnost za djelo “Na Drini ćuprija”.

Nagrada mu je uručena 10. decembra.

Izrazio je zahvalnost govorom „O priči i pričanju“, za priznanje koje mu je dodjeljeno. Iako su do tada njegova djela prevođena na mnoge jezike, poslije dodjeljivanja nagrade počinje veliko interesovanje svijeta za djela pisca sa Balkana te se njegovi romani i pripovijetke štampaju na preko trideset jezika.

Cjelokupni novčani iznos od Nobelove nagrade poklonio je iz dva dijela bibliotekarskom fondu Bosne i Hercegovine. Takođe je veoma često učestvovao u akcijama pomoći bibliotekama i darovanja novca u humanitarne svrhe.

Evo šta je rekao u svom govoru:

“Moja domovina je zaista mala zemlja među svijetovima, kako je rekao jedan naš pisac, i to je zemlja koja u brzim etapama, po cijenu velikih žrtava i izuzetnih napora, nastoji da na svim područjima, pa i na kulturnom, nadoknadi ono što joj je neobično burna i teška prošlost uskratila. Svojim priznanjem vi ste bacili snop svjetlosti na književnost te zemlje i tako privukli pažnju svijeta na njene kulturne napore i to upravo u vrijeme kad je naša književnost nizom novih imena i originalnih djela počela da prodire u svijet, u opravdanoj težnji da svetskoj književnosti i ona da svoj odgovarajući prilog. Vaše priznanje jednom od književnika te zemlje znači nesumnjivo ohrabrenje tom prodiranju. Stoga nas ono obavezuje na zahvalnost, i ja sam sretan što vam u ovom trenutku i sa ovog mjesta, ne samo u svoje ime nego i u ime književnosti kojoj pripadam, mogu tu zahvalnost jednostavno, ali iskreno da izrazim.”

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender