31. 10. 2020.
“Štampani mediji će nestati za pet do 10 godina”

“Štampani mediji će nestati za pet do 10 godina”

“Štampani mediji će nestati za pet do 10 godina”

Profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka Miroljub Radojković ocijenio je danas da će štampana izdanja novina nestati u narednih pet do deset godina zbog uticaja interneta i digitalne revolucije.

Radojković je na tribini “Uticaj interneta na štampane medije u Srbiji” na beogradskom Sajmu knjiga kazao da je “brzina eliminisala sve principe novinarstva”, a “novinari su postali prekarijat”.

“Predviđali smo da će novine nestati s pojavom radija, a kasnije i televizije, ali smatram da internet i digitalna revolucija zaista mogu da za pet do deset godina ukinu njihovu papirnu formu. Novinari su postali sloj ispod lumpenproleterijata, a pišu samo o onome što vide na monitoru svog kompjutera”, kazao je Radojković.

On je uporedio internet novinarstvo s “fast fudom”, navodeći da su “novine bile kao stara dama koja je poštovala autorska prava, dok onlajn izdanja predstavljaju pirateriju, gdje se krade od drugih medija, sajtova ali i građanskih sadržaja”.

“Svi smatraju sebe urednicima jer iako samo rade ‘kopi-pejst’, misle da nešto uređuju”, dodao je profesor.

Predstavnik medijskog odeljenja Misije OEBS u Srbiji Srđan Đurđević ocijenio je da je digitalizacija omogućila prodor informisanja preko interneta, navodeći primjer istraživanja Gugla koje je pokazalo da su svi radno sposobni građani Malezije i Tajlanda potpuno orijentisani na informisanje putem pametnih telefona.

“Iako je internet dramatično uticao na štampane medije, pa su dnevni listovi postali ono što su nekada bili nedjeljnici, mislim da suštinu cijele priče čini kredibilitet onoga koji objavljuje. Da li će to biti štampano ili će se pojaviti u nekoj digitalnoj formi, manje-više je svejedno i zavisiće od tehnološkog napretka”, rekao je Đurđević.

Potpredsjednica Asocijacije Medija Srbije Ana Marković navela je da pad prodaje štampanih medija zbog porasta internet industrije “ipak nije tako veliki kao što se misli”.

“Ako imate kvalitet, imaćete korisnike, ako ga nemate, sami ste krivi”, kazala je Marković, dodavši da je dobra stvar koju je štampanim medijima donijelo internet novinarstvo to što na uređivačku politiku utiče šta čitaoci vole, a što se mjeri posjetom na internetu.

Tribinu “Uticaj interneta na štampane medije u Srbiji” organizovao je portal dnevnog lista “Danas”.

(Beta)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender