26. 10. 2020.
Sarajevo: Osnovna škola dobila ime po fašistiškom agitatoru i antisemiti!

Sarajevo: Osnovna škola dobila ime po fašistiškom agitatoru i antisemiti!

Sarajevo: Osnovna škola dobila ime po fašistiškom agitatoru i antisemiti!

U antifašizam se zaklinju, a sljedbenike fašizma sistemski propagiraju! Nakon što su imena narodnih heroja i antifašista na ulicama i trgovima zamijenili ličnostima sumnjive prošlosti, “multietničko” Sarajevo počelo je sličan obračun i s nazivima škola.

Skupština Kantona Sarajevo, u drugom pokušaju, odlučila je – Osnovna škola “Dobroševići” u opštini Novi Grad, ubuduće će nositi ime “Mustafe Busuladžića” aktiviste “Mladih muslimana”, koji je uoči Drugog svjetskog rata i tokom njega otvoreno podržavao profašističke i antisemitske stavove. Prvenstveno protiv Јevreja.

Za koji dan ili sedmicu natpis OŠ Dobrošević biće dio istorije. Sarajevske – osakaćene – multietničke i multikulturalne. Iz iste će istovremeno da vaskrsne valjda najreprezentativniji predstavnik bošnjačke ili muslimanske nacije – Mustafa Busuladžić, filozof i intelektualac, koji je još za onog “vakta” slavodobitno izjavljivao kako je Čaršija od Židova očišćena, ali je u njoj ostao židovski zli duh…

Žestoko se borio protiv emancipacije žena, a svaku koja je odmakla dalje iz porodičnog doma i kuhinje – častio je pogrdnim imenima. Veličao je Hitlerove ideje o novom svjetskom poretku. Radio kao novinar u fašističkom Rimu. Bio je i poliglota i pisac. Strijeljan je nakon Drugog svjetskog rata. I kao takav, ulicu u Sarajevu odavno je dobio. A uskoro će “krasiti” i školu.

I zaista, šta reći đacima. U školi Dobroševići više od 500 ih je. Direktor nabraja nebošnjačka imena i đaka i nastavnika. Već poslije drugog zastao je…”reći ćemo ono što je pozitivno, što piše, što znamo da je dobro i da ne vrijeđamo nikoga…”- Ne znam koja pozitivna poruka bi mogla biti data djeci koja bi pohađala jednu takvu školu. Ovo dakako ni na koji način ne. Ovo osporava eventualne književne vrijednosti koje je Busuladžić imao ili prevodilačke sposobnosti, ali to je nešto sasvim drugo što u ovom slučaju ne bi smjelo biti dominantan argument za davanje imena jednoj školi, kaže Sanja Vlaisavljević, direktorica Centra za kulturu dijaloga.

A možda će im reći isto što i njihovim vršnjacima u Goraždu u kojem već godinama škola nosi ime Huseina efendije Đoze, oficira Handžar divizije. Rehabilitovani SS oficir zamijenio je velikog Nikolu Teslu.

Odavno su se obračunali u tom gradu na Drini i s proleterima iz Drugog svjetskog rata. U gradu na Miljacki s prvim predsjednikom ZAVNOBIH-a Vojislavom Kecmanovićem. U navodnom multi – gradu nema više ni Đure Pucara Starog, Bulevara Avnoja i brojnih drugih simbola antifašizma. Zagubli se negdje između “Zelenih beretki”, “Puta mladih muslimana”, “Zlatnih ljiljana”, Nusreta Šišića, Busuladžića…i onih iz istog ešalona novih bošnjačkih vrijednosti.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender