24. 10. 2020.
Dodik: Vidjećemo kako će se Ustavni sud BiH ponašati oko apelacije o 1. martu.

Dodik: Vidjećemo kako će se Ustavni sud BiH ponašati oko apelacije o 1. martu.

Srpska ostaje na poziciji izvornog Dejtona

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je, povodom inicijativa za raspakivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, da Srpska ostaje na poziciji izvornog Dejtona.

“U teritorijalnom smislu nisam protiv održavanja BiH, ali ona mora da bude zasnovana na izvornom Dejtonskom sporazumu i ono što je do sada urađeno mora biti stavljeno na dnevni red i da vidimo kako ćemo dalje”, rekao je Dodik sinoć za TV1.

On smatra da se može govoriti o ostanku Suda i Tužilaštva BiH, ali da treba razgovarati i o tome da li je visoki predstavnik “mjera za BiH”.

“Mi nismo iracionalni u tom pogledu da bismo rekli da je visoki predstavnik vršio nasilje i štetu, ali dajte da vidimo ono što možda nije na najbolji način urađeno 2001, 2002. i 2003. godine”, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske ističe da je u BiH za sve potreban politički dogovor, posebno kada je egzistencija svih njenih građana u pitanju, kao i sama ekonomska budućnost zemlje.

“Ovdje treba pružiti mogućnost da ljudi normalno žive”, poručio je Dodik.

Odgovarajući na pitanje da li je spreman da se kandiduje za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, Dodik je rekao da je čovjek koji će prihvatiti svaku odgovornost, gdje osjeti da može nešto da uradi.

On je istakao da Predsjedništvo BiH “ne radi dovoljno dobro zbog nekoordinacije”.

“Tamo se odsjedi mandat i ništa se ne desi, a ja bih da ščepam nešto gdje mogu napraviti vidljivu razliku. Možda ne moram više ništa, mada osjećam da sam u najboljim godinama. Ali ne bježim čak ni od tih mogućnosti”, rekao je Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a.

Odgovarajući na pitanje da li mu je atraktivnije da bude član Predsjedništva ili predsjedavajući Savjeta ministara BiH, Dodik je rekao da bi najradije bio poslovan čovjek u normalnoj zemlji.

Dodik je istakao da u BiH mora da postoji princip da niko nikome ne smeta u nekim poslovima i razvojnim projektima, a zajednički nivo vlasti služi zapravo da to obezbijedi.

On je podsjetio da je praksa do sada bila da, kada se nešto dogovori sa političarima iz Federacije BiH, oni to ne ispoštuju, kao što je slučaj sa Koridorom “Pet ce” ili zaštitom domaće proizvodnje.

“Tražili smo da parlament BiH bira glavnog tužioca, a dobili smo jedan potpuno otuđeni centar pravosuđa koji nikom ne služi. Postoje grupe koje to kontrolišu i koje su najčešće bliske kriminalu i društvo nema ništa od pravosuđa”, rekao je Dodik.

On je naveo da bi Visoki sudski i tužilački savjet BiH trebalo da predloži za glavnog tužioca i predsjednika Suda BiH tri ličnosti, a parlament BiH da ih izabere.

Dodik ističe da će Republika Srpska pokušati da modelira taj sistem i da će, najvjerovatnije, ići na to da sudije i tužioci budu birani neposredno kao poslanici.

“Ako se bira Okružni sud Banjaluka biraće ga sudije sa tog područja, pa neka odgovaraju narodu. To je najbolja moguća varijanta. Ovako kako je sada, niti imamo sudove, ni tužilaštva, ni pravdu”, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je naveo da nije dobio novi sudski poziv za saslušanje u vezi sa održavanjem refereduma o Danu Republike.

“Imam svoj odnos prema Sudu i Tužilaštvu BiH i mislim da su to neustavne institucije, ali ponavljam da nisam protiv toga da se one naprave onako kako treba i da se jasno preciziraju njihove nadležnosti”, rekao je Dodik.

On je podvukao da u ovom slučaju nije tražio ništa, osim onog što pripada i drugim građanima, a to je da bude saslušan putem video-linka ili na teritoriji Republike Srpske, što je i ranije rađeno u nekim drugim slučajevima.

Navodeći da po prirodi nije plašljiv čovjek, Dodik je rekao da je njegovo izbjegavanje dolaska u Sarajevo više stvar principa, nego pitanje lične bezbjednosti.

“Vidim da je to politizacija slučaja i da to ne bi bilo iskorišteno u smislu pravde, nego u smislu diksvalifikacije. Spreman sam da sarađujem. Mislim da je to farsa i da tu nema pravnog osnova za bilo šta”, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je upitao, ukoliko je on kriv, kako onda nisu krivi svi koji su potpisali odluku da referendum bude održan, jer su i Mladen Ivanić i Mladen Bosić i ostali govorili da podržavaju referendum.

Odgovarajući na pitanje da li u BiH nedostaju razgovori između političara, Dodik je rekao da je spreman da razgovara, ali je predsjednik SDA Bakir Izetbegović “izabrao grupu luzera iz Republike Srpske koji su izgubili izbore i vodi razgovore sa Bosićem i ostalima”.

On je naveo da je razgovarao i da može da razgovara sa Izetbegovićem, ali da tu ne želi da vidi strance. “Mi imamo dovoljno pameti da se vodi država”, poručio je Dodik.

Govoreći o mehanizmu koordinacije, Dodik je rekao da on može funkcionisati ako se bude poštovao, jer je jako precizan, ali se tada dolazi i do teme o EU koja je kao politička i teritorijalna organizacija puna bremenitih problema.

“Uvjeren sam da će ona preživjeti u nekom obliku, ali ne možemo se ponašati da se ništa ne dešava. A zašto onda iz EU izlazi Velika Britanija”, rekao je Dodik, koji smatra da će izlazak Velike Britanije dovesti do većeg raskola u EU.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender