30. 10. 2020.
Vlada RS sprema spas za konje iz “Borika”?

Vlada RS sprema spas za konje iz “Borika”?

Vlada RS sprema spas za konje iz “Borika”?

Vlada RS je usvojila informaciju o stanju na ergeli konja “Borike” kod Rogatice i zadužila Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da u saradanji s JP “Šume RS” Sokolac realizuje aktivnosti kako bi ugrožene životinje bile spasene.

Te aktivnosti, kako saznajemo, će se kretati u pravcu zaštite i revitalizacije genetskog potencijala autohtone rase bosanskog brdskog konja. Proces je podijeljen u dvije faze, pa će dugoročni cilj biti regulisanje pravnog statusa zaštite pasmine, dok će prve mjere biti osiguravanje genetike koju nose preostala grla u “Borikama”.

Kako nezvanično saznajemo, jedna od mogućnosti je i otkup konja i njihovo smještanje na sigurno, ali problem su finansije. Podsjećamo, “Nezavisne” su više puta pisale o teškom stanju i uslovima u kojima se nalazi bosanski brdski konj na ovoj nekada evropski poznatoj ergeli.

Životinjama nisu obezbijeđeni smještaj ni zaštita, a ni hrana za zimu, koja je neophodna kako bi preživjeli zimu bez ispaše. Zbog nebrige vlasnika, konje su u više navrata napadali vukovi, koji su im nanijeli teže povrede.

Vijest o lošem stanju na ovoj ergeli stigla je čak i na adresu Međunarodnog udruženja uzgajivača bosanskog brdskog konja, koje je šokirano zatečenim stanjem.

“Užasno je šta se radi divnoj životinji, koja je pritom i autohtona pasmina jednog kraja i samim tim mora biti pod zaštitom. Entitetska i državno ministarstvo moraju ozbiljno da se uključe u zbrivnjavanje životnja”, rekli su ranije članovi komisije.

Upućeni i stručni u ovoj temi više puta dosad su naglašavali kako će rijetko koja životinja da preživi zimu ukoliko se nadležni ne uključe. Pored nehumanosti prema životinjama, smrt konja s “Borika” bi bila nenadoknadiv genetski gubitak.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender