22. 10. 2020.
Banja Luka: Česti incidenti sa vojnicima EUFOR-a

Banja Luka: Česti incidenti sa vojnicima EUFOR-a

Banja Luka: Česti incidenti sa vojnicima EUFOR-a

Vojnici mirovnih snaga EUFOR učestvovali su u poslednje vrijeme u dva incidenta i nasilnim ponašanjem narušili red i mir u centru Banjaluke.

Poslednji slučaj nasilničkog ispada “mirovnjaka” zabilježen je preksinoć oko 15 minuta iza ponoći, kada je pripadnik EUFOR iz Turske Taha Kinavuz (28), vidno pijan, polupao čaše i flaše u lokalu “Kombo” u neposrednoj blizini Banskog dvora, a nakon intervencije policije udario policajca šakom u glavu. Turskom vojniku je u krvi utvrđeno 1,8 promila alkohola.

Nasilnik je pod jakim mjerama obezbeđenja sproveden u Republičko javno tužilaštvo, odakle je ubrzo pušten, jer nije bilo osnova za pritvaranje. Ovo je, inače bio prvi slučaj da pripadnik snaga EUFOR bude sproveden u Republičko javno tužilaštvo.

– U svakoj normalnoj zemlji napad na policajca je napad na državu. No, kada tako nešto uradi profesionalni vojnik iz druge države kojem je osnovna dužnost da vodi računa o redu i miru, onda za tako nešto nema opravdanja – izjavio je za “EuroBlic” izvor blizak pravosuđu RS.

Kinavuz je ubrzo pušten na slobodu, jer vojnike EUFOR u BiH štiti imunitet i za njih ne važe zakoni BiH, odnosno RS.

“EuroBlic” otkriva da je prije par dana takođe zabilježen incident sa vojnicima EUFOR-a u centru Banjaluke, koji je zataškan. Naime, ispred noćnog kluba u centru Banjaluke sa grupom mladića potukla su se dvojica vojnika EUFOR iz Rumunije, koji su na kraju izvukli deblji kraj i sa teškim povredama u vidu preloma vilice prebačeni na Kliniku za hirurgiju UKC RS.

Predrag Ćeranić, stručnjak za bezbednost, komentarišući seriju incidenata u čijem centru su vojnici EUFOR izjavio je za “EuroBlic” da se radi o nedopustivom ponašanju.

– Status koji imaju vojnici EUFOR ne dopušta njihovo procesuiranje pred pravosudnim institucijama u BiH, odnosno RS, ali postoji način da se ovakvi vojnici sankcionišu u svojoj komandi – naveo je Ćeranić.

Dodaje kako ponašanje vojnika EUFOR-a u Banjaluci nailazi na osudu u javnosti, koja komentariše da je sve to posljedica okupatorskog ponašanja.

Pretukli djevojku

Najbrutalniji napad “mirovnjaka” koji nisu bili na dužnosti na civile zabilježen je u novembru 2012. godine kada su dvojica vojnika EUFOR iz Austrije napala i istukla djevojku i mladića u centru Banjaluke.

Nakon privođenja, nasilnici su se odmah pozvali na imunitet i ubrzo su pušteni.

(Euroblic)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender