22. 10. 2020.
Dodik odlikovan ordenom Svetog Georgija

Dodik odlikovan ordenom Svetog Georgija

Dodik odlikovan ordenom Svetog Georgija

Prije 140 godina, Crnogorci i Hercegovci, zajedničkim snagama, porazlili su Turke i to za samo jedan sat, u najkrvavijoj bici na ovim prostorima. Mnogi momenti čuvene Vučedolske bitke ušli su u pjesme i legendu, a danas, nakon vijeka i po, na tom mjestu osveštana je crkva Svetog mučenika Antigona.

“Ovo mjesto, ne samo od danas nego i do danas ono je mjesto susreta sa Božjom silom i svjedočanstva da Bog nije u sili nego u pravdi”, rekao je mitropolit Amfilohije Radović.

Iako pozvan, na svečanost nije došao crnogorski predsjednik Filip Vujanović, niti predstavnici vlasti. Zato su se na račun državne politike čule brojne zamjerke od crnogorskog mitropolita. Pohvale i odlikovanja sačuvali su za predsjednika Republike Srpske kome je uručen orden Svetog Georgija.

“Sve naše bitke su bile identične one su uvijek bile borbe za slobodu. Nikada nisu bile bitke koje su drugom oduzele slobodu. U svakom slučaju prepoznajući to, Republika Srpska je učestvovala i ovde sa određenim sredstvima da se ovaj hram završi kako bi se na trajan način obilježio taj događaj”, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Izgradnju crkve, prije osam godina, započele su eparhije budimljansko-nikšićke i zahumsko-hercegovačke, uz podršku mitropolije crnogorsko-primorske i brojnih donatora.

Na osveštanju hrama na Vučjem dolu okupilo se nekoliko hiljada vjernika koji su stigli uglavnom iz Crne Gore i Hercegovine.

Među ktitorima hrama i svjetski poznato ime – Novak Đoković. U Crnu Goru je stigao njegov otac.

“Ovo je naša zemlja bila i ostala uvijek. Narodi se dijele među sobom, ali mi nećemo. Mi znamo gdje su nam korijeni i kad se odrekneš korena onda se nisi imao rašta ni roditi”, rekao je otac Novaka Đokovića, Srđan Đoković.

Nakon osveštanja hrama upriličen je bogat kulturno umjetnički program gdje su predstavljene najbolje igre Crne Gore i Hercegovine. Sve je začinila besjeda pjesnika Matije Bećkovića.

(ATV)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender