24. 10. 2020.
Inicijativa za spomenik Nikoli Koljeviću u Banjaluci

Inicijativa za spomenik Nikoli Koljeviću u Banjaluci

Inicijativa za spomenik Nikoli Koljeviću u Banjaluci

Asocijacija “Stvaraoci Republike Srpske” uputila je inicijativu da se u Banjaluci, u dogovoru sa gradskim vlastima, postavi i osvješta bista nekadašnjem potpredsjedniku Republike Srpske Nikoli Koljeviću.

Iz Asocijacije je saopšteno da bi na Palama 26. novembra trebalo da bude održan Svečani sabor Asocijacije “Stvaraoci Republike Srpske” povodom 25 godina od održavanja prve Skupštine srpskog naroda u BiH u jesen 1991. godine.

“Organizacioni odbor namjerava da na Palama 26. novembra održi svečani sabor Asocijacije i tako na najvišem nivou obilježi ovaj istorijski dan. Tim povodom upućujemo inicijativu da se u Banjaluci, u dogovoru sa gradskim vlastima, postavi i osvješta bista jednom od najznačajnijih stvaralaca Republike Srpske, profesoru doktoru Nikoli Koljeviću”, ističe se u saopštenju.

U saopštenju se podsjeća da je treća konferencija Srba iz regiona, u organizaciji Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore i Asocijacije “Stvaraoci Republike Srpske” na Jahorini pod nazivom “Srbi u regionu-položaj i perspektive”, sadržajnošću i zaključcima “postavila čvrste temelje za ozbiljnu razradu složenih demografskih, nacionalnih, socijalnih, stambenih, jezičkih, identifikacionih i bezbjednosnih pitanja u nekim dijelovima okruženja”.

“Članovi Asocijacije `Stvaraoci Republike Srpske` izražavaju veliko zadovoljstvo što su imali priliku da iskažu svoje puno gostoprimstvo i bratsku ljubav, prema brojnim predstavnicima udruženja Srba iz regiona i da ih na najljepši način upoznaju sa ljepotama i tradicijom Republike Srpske”, ističe se u saopštenju.

Iz Asocijacije ističu da je ova konferencija odredila dalju mapu puta u nastavku borbe za prava Srba na prostorima Balkana, te posebno pozdravljaju početak održavanja redovnih konferencija Srba iz regiona, koje će se od naredne godine, u kontinuitetu dešavati pod kupolom Narodne skupštine Srbije u Beogradu.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender