29. 10. 2020.
Čović: Neću da se sastajem po kafanama

Čović: Neću da se sastajem po kafanama

Kandidatski status za EU do kraja 2017. godine

 Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović rekao je danas u Mostaru da će BiH 10. decembra dobiti upitnik i da očekuje do kraja naredne godine kandidatski status za EU.

Čović je istakao da je premijera Hrvatske Andreja Plenkovića upoznao da su predstavnici hrvatske politike u BiH, koju vode kroz HDZ, predvodnici evropskog puta i da tu nema nikakvih dilema.

“Kada je riječ o ustavnoj reorganizaciji BiH, naš prioritet je ravnopravnost hrvatskog naroda. Naše opredjeljenje je jedinstvena BiH, bez bilo kakvih podjela, moderno organizovana za potrebe našeg evropskog puta”, rekao je Čović novinarima.

On je dodao da će se pitanje odluke Suda iz Strazbura o pitanju “Sejdić – Finci” morati riješiti do kraja januara naredne godine, te uraditi izmjene Izbornog zakona BiH kroz koji će se riješiti pitanje izbora članova Predsjedništva BiH i odlučivanje u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Incidenti u Stocu

Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović rekao je da prvo pravosudne institucije treba da završe svoj posao u vezi sa incidentima u Stocu na dan izbora, a nakon toga da Centralna izborna komisija /CIK/ BiH donese odluku o ponavljanju izbora na mjestima gdje je to potrebno.

Čović je rekao da je to bio grubi incident i udar na BiH i ustavni poredak, jer su grubo napadnuti oni koji su provodili izbore.

“Mi očekujemo da institucije, tužilaštvo i sud kažu svoj stav da bismo stvorili ambijent da možemo ponoviti izbore bilo gdje. Inače, kako ćemo održati izbore 2018? Gdje se god ko naljuti i vidi da mu ne ide, na isti će način reagovati”, rekao je Čović novinarima u Mostaru.

On je izrazio nadu da će pravosuđe brzo završiti posao u vezi sa incidentima u Stocu.

Kada je riječ o Mostaru, Čović očekuje da će to pitanje biti riješeno izmjenama Izbornog zakona BiH koje zbog presude iz Strazbura u slučaju “Sejdić-Finci” treba uraditi u naredna tri mjeseca.

Zbog većih nepravilnosti i fizičkog obračuna u Stocu je 2. oktobra prekinut izborni proces na svim biračkim mjestima, a glasački materijal je povučen.

Policijska uprava Čapljina podnijela je nakon toga izvještaj Kantonalnom tužilaštvu Mostar protiv Salmira Kaplana i još 10 lica iz Stoca “zbog uništavanja glasačkih materijala, te fizičkih napada na članove Izborne komisije”.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender