27. 10. 2020.
Smrt porodilje potresla Gradišku

Smrt porodilje potresla Gradišku

Smrt porodilje potresla Gradišku

U gradiškoj bolnici prije dva dana pri porodu je umrla 32-godišnja žena iz Gornjih Podgradaca kod Gradiške.

Po saznanjima „EuroBlica“, radi se o J. Šinik koja već ima četvoro djece. Beba koju je rodila hitno je prevezena u Univerzitetski klinički centar Banjaluka, u pratnji anesteziologa i pedijatra.

Iz UKC ističu da se beba nalazi na Odjeljenju intenzivne njege i terapije Klinike za dečje bolesti UKC RS, te da je u teškom stanju.

“Preduzete su sve potrebne mjere za stabilizaciju djetetovog stanja, a sve dalje prognoze su krajnje neizvjesne”,  navodi načelnik Klinike za dječje bolesti Stojislav Konjević.

Direktor Bolnice Gradiška Vlado Marjanović ističe da je juče ujutro obaviješten o smrti porodilje, te tvrdi da je već dogovorena i obdukcija. Po njegovim riječima, krvarenje majke ničim se nije moglo zaustaviti, te je završilo hemoragičnim šokom.

“Kad se sve to sagleda, to je neki postotak koji se može desiti u medicini. Potreseni smo i dirnuti, ali nažalost i to se dešava. Ustanovu je posebno interesovalo da li su u datom momentu imali ljude na mjestu, opremu, ljekove, te da li je žena propraćena kako treba. Mogu reći da je bilo uključeno 6-7 ginekologa i anesteziologa, koji su dali sve od sebe, te da su poštovane sve procedure u toku poroda, te u toku uključivanja operacione sale i intenzivne njege”, kaže Marjanović.

Druge detalje toga kako je tekao porod, da li je na vrijeme reagovano i slično, Marjanović ne može da komentariše, ističući da su obdukcija i sve ostalo u nadležnosti drugih službi.

“Moje je da provjerim da li su sve procedure poštovane, da li su svi ljudi bili prisutni i to je sve bilo u redu”, tvrdi Marjanović.

“Trudnoća nije vođena kod ginekologa u bolnici Gradiška”

Iz bolnice ističu i da ova trudnoća nije vođena kod njihovih ginekologa.

U Gornjim Podgracima, ali i ostatku Gradiške, ovaj slučaj bio je juče glavna tema razgovora. Meštani ovog sela se ne sjećaju sličnog slučaja, zbog čega su još više zainteresovani da saznaju šta se tačno dogodilo. Kako kažu, svi su u šoku, jer je žena početkom sedmice otišla u bolnicu, nakon što je prošlo desetak dana od zvaničnog termina poroda.

Poslednji slučaj smrti žene na porodu, koji je dospio u javnost, dogodio se početkom prošle godine u Derventi.

Nema zvaničnog obavještenja

Ministarstvo zdravlja juče nije bilo zvanično obavješteno o ovom slučaju. Po zakonu, ministar u ovakvim slučajevima može da zatraži vanredni stručni nadzor, a između ostalo po zahtjevu građanina koji nije zadovoljan dobijenom zdravstvenom uslugom ili njegove porodice.

(Euroblic)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender