25. 10. 2020.
Seoska imanja u BiH se prodaju u bescijenje

Seoska imanja u BiH se prodaju u bescijenje

Seoska imanja u BiH se prodaju u bescijenje

Seoska imanja se u BiH prodaju po veoma niskim cijenama, ali kupaca skoro da nema, a u prilog tome govori činjenica da jedan Sarajlija čak prodaje imanje od osam i po dunuma, a uz zemlju kuća dolazi gratis!

Imanje se nalazi na selu, koje pripada opštini Stari grad, a kako vlasnik navodi, kuća je useljiva i cijena imanja iznosi 8.500 KM. Kuća s okućnicom, pomoćnim objektima i velikom površinom zemlje na selima u BiH se može kupiti za 8.000 KM pa naviše, zavisno od stanja i udaljenosti sela.

Tako prodavac iz Doboja nudi kuću i tri dunuma zemlje za 8.000 KM.

“Kuća je u solidnom stanju, ali razlog tako niske cijene je što su cijene u padu kada su u pitanju nekretnine, a uz malo ulaganja možete dobiti jako lijepu kuću. Međutim, bez obzira na to, potražnja je mala, jer ljudi većinom odlaze u stanove, selo se izbjegava za život”, rekao je Dejan S. iz Doboja.

Jedan prodavac prodaje imanje u selu Kozinci, kod Gradiške, koje čine kuća i pet dunuma zemlje, za 18.000 KM, a na komentar nekih da je to prejeftino on kaže da je bolje da zemlju počne neko da obrađuje, nego da propada, jer on živi u inostranstvu.

Iz Agencije “Marić” iz Modriče kažu da potražnja za kućama na selu skoro i ne postoji, uprkos tome što su seoska imanja pretjerano jeftina.

“Svi bježe u gradove i potražnja za stanovima stalno je prisutna, a kuće skoro neće niko, vjerovatno što oko kuće uvijek mora da se radi i ulaže”, rekli su za “Nezavisne” iz ove agencije.

Demograf Stevo Pašalić kaže da je proces urbanizacije u svijetu veoma veliki, a u BiH je ipak nešto sporija demografska tranzicija iako već uzima danak.

“Popis stanovništva pokazao je da je skoro izjednačen broj seoskog i gradskog stanovništva, a ako tome dodamo izumiranje stanovništva i odlazak mladih sa sela, veliki je problem i zadatak na nadležnim institucijama po ovom pitanju”, ističe Pašalić.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender