21. 10. 2020.
Snažan zemljotres u Italiji, spasioci traže preživjele

Snažan zemljotres u Italiji, spasioci traže preživjele

Snažan zemljotres u Italiji, spasioci traže preživjele

Spasilačke službe užurbano pretražuju ruševine zgrada koje su se danas srušile u najnovijem snažnom zemljotresu koji je pogodio centralni dio Italije, u pokušaju da utvrde da li je neko poginuo ili povrijeđen.

Direktor italijanske Službe za civilnu zaštitu u regionu Marke, Čezare Spuri, izjavio je da raspolaže informacijama da su u mnogim gradovima na području pogođenom jutrošnjim zemljotresom srušene pojedine zgrade, prenijela je agencija AP.

Američki Zavod je prvo objavio da je jačina iznosila 7,1 stepen po Rihteru, ali je tu informaciju kasnije revidirala na 6,6 stepeni, prenio je Rojters.

U saopštenju Zavoda se navodi da je epicentar zemljotresa bio 68 kilometara istočno od grada Peruđe, na dubini od 1,5 kilometara.

Televizija RAI je objavila da je potres bio tako jak da je razbudio stanovnike Rima, koji su prijavili da su osjetili kako se tresu zidovi.

Zemljotres se osjetio i na sjeveru i jugu Italije, kao i u susjednim državama Hrvatskoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini.

Nešto blaži zemljotres, od 6,4 stepeni po Rihteru, potresao je isto područje kod Peruđe i u sredu, a osjetio se čak i u Rimu.

Agencija AP navodi da je taj zemljotres prošle nedelje možda spasao živote građana danas, pošto su mnogi od njih i dalje spavali u automobilima ili su bili evakuisani u skloništa ili hotele u drugim dijelovima Italije, pa su istorijski centri gradova na trusnom području uglavnom bili prazni.

Prije dva mjeseca je zemljotres na istom području sravnio sa zemljom nekoliko manjih gradova, pri čemu je poginulo gotovo 300 ljudi.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender