31. 10. 2020.
Britanski mediji – Ljubav Kosova i Klintonovih

Britanski mediji – Ljubav Kosova i Klintonovih

Britanski mediji – Ljubav Kosova i Klintonovih

Kosovski Albanci obožavaju Bila i Hilari Klinton, o čemu svjedoči davanje imena ulica po njima i podizanje spomenika, piše Bi-BI-Si.

Kako se navodi u tekstu, dok bi za “Bulevardi Xhorxh Bush” nekome bilo teško da razazna ime Džordža Buša, onaj “bulevardi” koji “pripada” Bilu Klintonu je mnogo prepoznatljiviji.

Vlasti u Prištini su bivšem američkom predsjedniku posvetili ulicu, ali i spomenik u prirodnoj veličini, koji je lično Klinton otkrio prilikom privatne posjete tom gradu 2009. godine.

Nedaleko od tog spomenika, otvoren je butik ženske garderobe, koji se zove “Hilari”, a kako su Bi-Bi-Siju rekli vlasnici, veoma cijene Klintonove, jer je zahvaljujući njima “svijet saznao za njihove probleme”.

Bivši zvaničnik u Prištini Andrea Kapusela, kaže za Bi-Bi-sI da je Klinton zaslužan ne samo za bombardovanje Srbije 1999. godine, kojom je želeo da spriječi “nasilnu represiju Albanaca na Kosovu”, već je to bila prilika da se uspostavi određeni princip.

“Zapadne vlade, a posebno Vašington, vidjeli su Kosovo kao priliku da uspostave princip po kojem će, svaki put kad tvrde da postoji prava humanitarna kriza, moći vojno da intervenišu, bez obzira na autorizaciju Savjeta bezbjednosti”, rekao je Kapusela.

On je dodao i da su brojni zvaničnici SAD, koji imaju veze sa bombardovanjem, željeli da svoju vezu sa Kosovom prodube i na poslovnom nivou, te kao primjer naveo bivšu sekretaku SAD Madlen Olbrajt koja se umiješala u privatizaciju državnih telekompanija.

“Bivši vrhovni zapovjednik NATO Vesli Klark predsjedava kanadskom energetskom firmom Envidity, koju je u avgustu kosovska vlada predložila za eksploataciju uglja, a ugovorom im je omogućeno da iskopavaju trećinu zemlje”, rekao je Kapusela.

On kao primjer navodi i bivšeg ambasadora SAD Kristofera Dela, koji je lobirao za potpisivanje ugovora da se sagradi “Patriotski autoput” do Albanije, koju bi sagradio američki Bektel.

“SAD imaju ogroman uticaj na Kosovo, ali nemaju interes da ga iskoriste za dugoročni razvoj. Tragedija je u tome što je Evropi u interesu razvoj Kosova, ali je vrlo teško pogurati taj interes”, zaključuje Kapusela.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender