20. 10. 2020.
Skuplje cigarete u BiH

Skuplje cigarete u BiH

Cigarete i duvan poskupljuju od naredne godine

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UO UINO) BiH usvojio je na današnjoj sjednici Odluku o utvrđivanju specifične i minimalne akcize na cigarete i na duvan za pušenje za 2017. godinu.

Članovi UO UINO, na sjednici koja je danas održana u Mostaru, utvrdili su ovom odlukom da se nova minimalna i specifična akciza za cigarete i duvan primjenjuje od 1. januara 2017. godine.

Prema usvojenoj odluci, koja se zasniva na Zakonu o akcizama u BiH, od 1. januara 2017. godine minimalna akciza iznosiće 2,42 KM, a specifična akciza 1,35 KM za pakovanje cigareta od 20 komada.

Prošle godine, kada je akciza povećana, cijene su izgledale ovako: minimalna akciza na cigarete 2,23 KM po kutiji cigareta, a posebna akciza za pakiranje od 20 komada cigareta 1,20 KM.

Akciza na duvan za pušenje utvrđuje se u visini od 80 posto minimalne akcize i iznosiće 96,80 KM po kilogramu.

Poreski obveznici i druga lica koja se bave prometom cigareta dužni su popisati zalihe cigareta na dan 1. januara i popisne liste dostaviti nadležnom regionalnom centru UINO do 7. januara 2017. godine, dok se obračun akciza mora dostaviti do 17. januara kako bi se obračunala razlika.

Kalkulaciju maloprodajne cijene, formirane shodno ovoj odluci, poreski obveznici dužni su dostaviti nadležnom regionalnom centru UINO do 30. novembra 2016. godine.

Ovo znači da će nove cijene cigareta biti na snazi od početka 2017. godine, a novi cjenovnik trebao bi biti poznat u decembru ove godine.

(Radiosarajevo.ba)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender