22. 10. 2020.
Prodaja zemlje na Trebeviću digla na noge javnost u Srpskoj

Prodaja zemlje na Trebeviću digla na noge javnost u Srpskoj

Prodaja zemlje na Trebeviću digla na noge javnost u Srpskoj

Savez logoraša Republike Srpske osuđuje prodaju zemlje na Zlatištu koja je u ratu odbranjena uz velike žrtve.

Predsjednik udruženja Branislav Dukić podsjeća da je prije par godina bila ideja da se na austrugarskoj kuli na Zlatištu izgradi spomen crkva i postavi krst stradalim sarajevskim Srbima, a da je sada vlasnik tog lokaliteta sarajevsko preduzeće DOO “Emirates” čiji je indirektni vlasnik šeik Mohamed Alkasemi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Predsjednik SO Istočni Stari Grad Stevan Sanda kaže da ne zna ko je kupac zemlje na Zlatištu ali opravdava prodaju jer će to kako kaže pospješiti razvoj turizma na Trebeviću. Mještani desetak trebevićkih sela protive se prodaji zemljišta i kažu da ih lokalna vlast u Istočnom Starom Gradu nije ni pitala, zbog čega su tražili izdvajanje i pripajanje opštini Istočno Novo Sarajevo.

Spekuliše se da će sarajevsko preduzeće sa arapskim kapitalom DOO “Emirates” na kupljenom zemljištu na Zlatištu graditi stambeni kompleks sa luksuznim vilama.A samo do prije par godina, dok je to bila opštinska zemlja Istočnog Starog Grada razmišljalo se o postavljanju krsta i spomen-crkve za stradale Srbe u sarajevskim logorima.

“Znamo da je tu bila i prva linija borobena gdje su mnogi ostavilio svoje živote, a danas vidimo ko uživa na tim kostima i krvi i da su došli ljudi iz Emirata i kupuju od opštine Stari Grad”, napominje Branislav Dukić, predsjednik Saveza logoraša RS.

Sa prodajom zemljišta na Zlatištu lokalna vlast u Istočnom Starom Gradu krenula je u julu 2011. Potom je isto zemljište preprodavano više puta između privatnih lica, nakon čega se u katastarske knjige RS kao vlasnik skoro 36 dunuma zemlje na Zlatištu upisalo preduzeće DOO “Emirates”.

“Јa nemam taj podatak, ja moram da provjerim da je to kupio arapski šeik. Moram da pogledam u dokumente da vidim ko je novi vlasnik. Ne znam tačno dok ne provjerim ko je kupac”, kaže za RTRS Stevan Sanda predsjednik SO Istočni Stari Grad.

Sanda ne zna ni po kojoj cijeni je prodata opštinska zemlja ali tvrdi da je od tog novca postavljena ulična rasvjeta, izgrađeni lokalni putevi i spomen kapela. Malobrojni mještani trebevićkih sela kažu da ih o prodaji niko nije ni pitao, a da su odluke donosili načelnik i odbornici od kojih neki ni nogom nisi kročili na Trebević.

“Po prvom saznanju da je moguća prodaja zemljišta, građani MZ Trebević su izrazili jasan stav da su protiv prodaje i izgradnje novih objekata i vikend naselja”, izjavio je Vaso Kapor, predsjednik MZ Trebević-opština Istočni Stari Grad.

Prije prodaje zemljište na Zlatištu, uključujući i austrougarsku kulu, u zemljišnim knjigama vodilo se kao vlasništvo SRBiH,potom je utvrđeno pravo raspolaganja u korist opštine Istočni Stari Grad nakon čega je prodato privatnim licima.

U Pravobranilaštvu RS kažu da Opština nije od njih tražila mišljenje na ugovor o kupoprodaji zemljišta koje je završilo u vlasništvu “Emirates” DOO.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender