26. 10. 2020.
Zašto je Van Gog zaista odsjekao sebi uho

Zašto je Van Gog zaista odsjekao sebi uho

Zašto je Van Gog zaista odsjekao sebi uho

Prema mišljenju mnogih istoričara umjetnosti, odluku Vinsenta Van Goga da odsječe sebi uho su najvjerovatnije ubrzale porodične vijesti.

Njegov potez odsjecanja uha se dosad tumačio kao dokaz umjetnikove mentalne bolesti i krajnji rezultat žestoke svađe sa kolegom Polom Gogenom. Međutim, dramatična odluka Vinsenta Van Goga da odsječe svoje uho može imati još jednostavnije rješenje.

Prema riječima istoričara, okidač je najvjerovatnije bila vijest da se njegov rođeni brat vjerio. Nova istraživanja sugerišu da je Van Gog saznao da mu se brat Teo vjerio na dan kad je odsjekao svoje uho, 23. decembra 1888. godine, piše Telegraph.

Stručnjaci vjeruju da je ovo saznanje uplašilo Van Goga da će ostati sam, bez novca i da će pritom izgubiti finansijsku podršku brata koja mu je i omogućila da svoj život posveti umjetnosti. Istoričar umjetnosti Martin Bejli kaže da su ove novosti vjerovatno pojačale Van Gogovu uznemirenost i izazvale destruktivni akt samopovređivanja.

„Samo nekoliko sati prije nego što će odsjeći sebi uho, Van Gog je dobio pismo iz Pariza u kome je pisalo da je njegov brat sreo Džoanu Bonger, mladu Holanđanku koja boravi u Parizu i da su odlučili da se vjenčaju“, kaže Bejli u svojoj novoj knjizi Studio of the South: Van Gogh in Provence “Van Gog je bio oduševljen vjeridbom svog brata i praktično je nezamislivo da će odsjeći sebi uho samo nekoliko sati nakon što je primio vijesti uprkos svim poteškoćama s kojima se sretao, čak i pogoršanjem odnosa s Gogenom”, kaže Bejli.

Pročitajte i Pismo Van Gogovog doktora otkriva misteriju slikarovog odsječenog uha Vjeridba možda nije bila ključni razlog, ali je pokrenula i pojačala njegovo inače destruktivno ponašanje.

Pisma između članova porodice Van Goga se čuvaju u arhivi u Van Gogovom muzeju u Amsterdamu i pokazuju da je umjetnik primio Teovo pismo o finansijskoj pomoći 23. decembra. Sadržaj pisama je sada izgubljen, ali budući da je stariji brat Džo Bonger tvrdio da je primio pismo istog dana sa vijestima o vjeridbi, postoji mogućnost da je i Van Gog zaista bio upućen u Teove planove o ženidbi.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender