31. 10. 2020.
Žena koja vozi vojni helikopter

Žena koja vozi vojni helikopter

Žena koja vozi vojni helikopter

Anja Krneta (28) je jedina žena pilot vojnog helikoptera u Srbiji. Ispunila je san iz djetinstva i danas je strastveni vladar neba kojoj se, kako kaže, miris kerozina brzo uvukao pod kožu!

Želja za profesijom kojom se bavi postojala je od kada “zna za sebe”. Krneta je imala priliku da odrasta uz vazduhoplove i ljubav prema letenju spoznala je vrlo rano uz oca koji je vojni pilot aviona, sada u penziji.

Često je išla sa njim na posao i vrijeme provodila na stajanci sa helikopterima i avionima, tako da joj se miris kerozina vrlo brzo “uvukao” pod kožu.

Iako poslom kojim se bavi većinski vlada muška populacija, Krenta ne pristaje na kompromis kada su u pitanju stereotipi. Svoj posao posmatra kao i svaki drugi, ali priznaje da je mnogima i dalje čudno što se jedna žena opredijelila za ovu profesiju.

Nije lako biti uspješna žena

“Definitivno  me je više sputavalo nego što sam imala prednosti od toga što sam žena. Uvijek sam morala da se dokazujem više da bih se istakla u odnosu na muškarce. To je posebno bilo izraženo tokom selektivne obuke za prijem na Vojnu akademiju i tokom školovanja”, govori Krneta, koja smatra da je takva situacija potpuno normalna i ne čudi jer prije nje i njenih radnih kolegica nije bilo žena u vojnoj avijaciji.

Da bi pronašla pravi odgovor na naše pitanje o vječno diskutabilnoj temi uspješnih žena i muškaraca u njihovom okruženju, skromna Krneta konsultovala se sa svojim prijateljem jer kako tvrdi neko sa strane bolje će da nam odgovori na to pitanje! Mi ni najmanje nismo sumnjali u odabir sagovornice i zaključka do kojeg su došli.

“Uglavnom muški dio populacije se plaši da mi priđe. Vjerovatno zato što me vezuju za uniformu i onda to valjda djeluje ‘strašno’, ali kada me upoznaju, shvate da sam potpuno normalna i opuštena osoba kao i bilo ko drugi”, kroz smijeh izjavljuje jedina žena pilot.

Krneta smatra da se pravi muškarci koji znaju šta žele i šta im je cilj u životu, ne plaše uspješnih žena:

“Smatram da su njima upravo i potrebne takve žene, koje mogu da ih ravnopravno prate u svim segmentima života”.

Vojna i civilna avijacja

Mlada krotiteljka visina ne krije zadovoljstvo i ljubav koja je ispunjava iz dana u dan radeći posao svojih snova, tako i ističe važnu razliku koja ju je vinula među oblake:

“Od samog početka me privlačio način na koji se vrši vojna letačka obuka i principi vojnog letenja. Ima mnogo adrenalina, ‘oštrije’ se leti, izvode se manevri kojih nema u civilnoj avijaciji itd. Prosto, u vojsci je u potpunosti drugačija koncepcija obuke i način razmišljanja o samom letenju nego u civilnoj avijaciji”.

Nezaboravan osjećaj

Prvog susreta sa visinama Novosađanka se ne sjeća jer je bila jako mala, ali sa nama je podijelila nešto što će pamtiti čitavog života:

“To je moj prvi let helikopterom ‘Gazela’. Moja velika ljubav prema ‘Gazeli’ desila se prilikom prvog zalebdenja iznad zemlje, na nekih 1,5m-2m visine kada sam shvatila da stojim u mjestu, a nisam na zemlji.  Od tog momenta i dalje svaki put osjetim leptiriće u stomaku kad vidim helikopter i čujem zvuk motora”

Savjet:

Ako bi neko trebao dijeliti savjete, biti motivacija i podstrek svim generacijama, a posebno mladim djevojkama, onda je to bez ikakve sumnje mlada Novosađanka koja je, vođena time, našim čitaocima uputila par mudrih riječi:

“Jako je bitno znati šta želiš i težiti ka tome. Onog momenta kada to shvatiš, sve ostalo je mnogo lakše. Onda više ne postoje apsolutno nikakve granice i nebo je samo tvoje za bilo koju profesiju. Čarobno je rizikovati sve za san koji vidiš jedino ti“.

(Pressrs.ba)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender