24. 10. 2020.
Zoran Pavlović: Štedite samo za „ne daj bože“, a ako imate više novca, kupujte nekretnine

Zoran Pavlović: Štedite samo za „ne daj bože“, a ako imate više novca, kupujte nekretnine

Zoran Pavlović: Štedite samo za „ne daj bože“, a ako imate više novca, kupujte nekretnine

„Situacija je takva da je štednja postala opterećenja bankarskim organizacijama. U Hrvatskoj su banke već proglasile da će naplaćivati držanje novaca na računima, a u Srbiji je Komercijalna banka objavila kamatu od nula posto“, kaže ekonomski analitičar Zoran Pavlović, povodom Svjetskog dana štednje koji se obilježava 31. oktobra.

Pavlović objašnjava da na tržištu trenutno postoji jako velika količina gotovog novca koji nema mogućnost da stigne do radnika jer radnici nemaju posla, da bi trošili i tom potrošnjom stvorili neku novu vrijednost i proizvodnju . Začari krug neće biti promijenjen dok ne počnu da se isplaćuju veće plate, a da manji profiti ostanu kompanijama pa da to postanu generatori potrošnje i nove proizvodnje.

„Savjet za građane: štediti treba onoliko koliko je potrebno da čovjek ima raspoloživog novca da plati iznenadne troškove, a ako je to veći iznos onda uložiti u nekretnine. Npr. u stanove jer se stalno grade i stalno su potrebni i to se može izdati ili usmjeriti da stvara novu vrijednost.“, savjetuje naš sagovornik.

Prema zadnjim izvještajima iz CB BiH trend uzimanja kredita firmi i pojedinaca je usporen u BiH, nastavljen je u Federaciji BiH, a Republici Srpskoj se smanjuje i štednja i depoziti.

„To znači da ljudi sve manje štede zato što moraju da plaćaju troškove, a nema redovnih prihoda po osnovu zaposlenja jer je nezaposlenost postala dominantni problem u Republici Srpskoj“, smatra Pavlović.

On kaže da je štednja postala neinteresantna zato što je na svjetskoj pijaci velika količina novca u opticaju.

„Cijena Evra, Euribor takozvani, učinio je da ta valuta košta gotovo nula odsto na godišnjem nivou tako da je praktično Centralna banka objavila da neće plaćati nikakvu kamatu na depozite banaka u BiH, pa je sve to dovelo do toga da se želi ekspanzija kredita, a smanjivanje štednje, jer jednostavno, novac koji je zamrznut ili će biti korišten od strane vlasnika ili privrede, a ne dešava se ni jedno drugo.“

„Bez potrošnje nema razvoja ekonomije, a mi smo u situaciji da su još uvijek velike količine novca na štednji na depozitnim računima, tako da praktično klasična štednja na koju smo naučili u prethodnim godinama saradnje sa bankama postaje sve manje interesanta jer su i kamate koje banke daju građanima i privredi toliko niske da praktično banke samo služe za čuvanje ovca“, navodi Pavlović opisujući stanje u našoj ekonomiji.

(mojKontakt)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender