28. 02. 2021.
Saša Jungić: Karcinom testisa je jedan od rijetkih koji je potpuno izlječiv

Saša Jungić: Karcinom testisa je jedan od rijetkih koji je potpuno izlječiv

Saša Jungić: Karcinom testisa je jedan od rijetkih koji je potpuno izlječiv

Novembar je mjesec u toku kojeg se skreće pažnja na borbu protiv raka testisa i prostate i tim povodom razgovarali smo sa predsjednikom Udruženja onkologa RS, Sašom Jungićem.

Koga ova bolest najviše pogađa?

Praktično je cijeli mjesec posvećen borbi protiv muških bolesti, najčešće karcinoma, a personifikacija tih bolesti su karcinom testisa i karcinom prostate.

Karcinom prostate je jedan od najčešćih karcinoma u muškoj populaciji i kod nas je na drugom ili trećem mjestu iza karcinoma pluća i karcinoma debelog crijeva. Sa rastućim trendom incidente uglavnom je starija populacija. Međutim, u posljednje vrijeme bilježimo pojavu karcinoma prostate i kod mlađe populacije, ali to je nešto što u principu dolazi sa starošću.

Kod karcinoma testisa stvar je obrnuta i on najčećše zahvata mlađu populaciju, do 17. ili 18. godine pa do 35. godine, ali se zna javiti i kasnije .

Koji su najčešći simptomi i da li ih muškarci mogu sami prepoznati?

Muškarci teško prepoznaju bilo šta drugo, a kamoli simptome karcinoma. To je vrsta bolesti gdje je simptomatologija vrlo specifiča, netipična , šarolika, svakodnevna, tako da je vrlo teško izvući neki simptom i reći: aha, to je to!

Za karcinom prostate, s obzirom da dolazi s godinama, može biti poremećaj u načinu mokrenja, bolovi pri mokrenju ili pojava krvi u mokraći. Simptomi su najčešće bolovi u limfnim žlijezdama gdje se karcinom širi, ili temperatura, itd. Vrlo je šarolika simptomatologija da bi se neki simptom izdvojio.

Koliko muškarci kod nas posvećuju pažnju preventivnim pregledima?

Moram priznati da kada je riječ o prostati, muškarci su dosta posvećeni svome liječenju kad nastane bolest. Kada je riječ o prevenciji, mislim da su i to, jer kada je riječ o prevenciji nema prevencije kao u slučaju grlića materice, recimo. Može da se radi i na način, kao što su u Hrvatskoj uradili s onom reklamnom kampanjom „Počeši se za zdravlje“ . Kod karcinoma testisa mostoji mogućnost samopregleda. A ako je nešto nejasno onda se ide kod ljekara porodične medicine, pa kod urologa, da oni pregledaju. Slabija je prevencija kod mlađih, što zbog godina, što zbog opšte zdravstvene neprosvećenosti.

Koliko se uspješno mogu liječiti ovi karcinomi?

Kada je riječ o prostati onda je ”možda zahvalniji” za liječenje nego drugi tumori. Jer dolazi kod starije populacije pa sporo teče i može se godinama liječiti.

Karcinom testisa je jedan od rijetkih koji je apsolutno izlječiv tako da mlada osoba ima vremena čak i ako karcinom metestazira, da pod dejstvom hemoterapije  +bude izliječena, da ima porodicu itd. Zato je i važnost prepoznavanja znatno veća.

Moramo reći da slučajeve raka testisa imamo znatno češće nego prije 20 godina. Svakog mjeseca imamo između 5 i 10 novih pacijenata na različitom stadijumu karcinoma.

(mojKontakt)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender