11. 05. 2021.
AMS RS i Kontakt vas savjetuju: Kako da pripremite auto za zimu

AMS RS i Kontakt vas savjetuju: Kako da pripremite auto za zimu

AMS RS i Kontakt vas savjetuju: Kako da pripremite auto za zimu

Povodom početka akcije „Bezbjedna vožnja u zimskim uslovima“ portparola Auto-moto saveza Republike Srpske podijelio je vozačima nekoliko savjeta

AMS RS je u saradnji sa svojim auto-moto društvima pokrenuo je veliku preventivnu kampanju pod nazivom „Bezbjedna vožnja u zimskim uslovima“

Kampanja je počela 1. novembra u  krugu Auto-moto društva (AMD) “Krajina” u banjalučkom naselju Lazarevo i trajaće do 25. novembra.

Sama kampanja realizuje se u saradnji sa resornim ministarstvom i agencijama, lokalnim zajednicama kao i kompanijom “Nestro” koja će u toku kampanje na svojim pumpama dijeliti vozačima tekućine za pranje vjetrobranski stakala, auto-grebalice za led i druge materijale.

Timovi AMS i AMD biće u Banjaluci do petka.

Tokom kontrole vozila kontrolisaće se vrijednost rashladne tečnosti, kvalitet kočione tečnosti , dubina gazećeg sloja pneumatika, svjetlosignalni uređaji, uređaji za brisanje vjetrobranskih stakala odnosno kontrolisaće se oprema i pribor koji treba da posjeduju vozači na osnovu pravilnika, a kontrolisaće se i ispravnost auto-gas sistema u vozilima koja posjeduju ovaj sistem.

Riječ je o besplatnoj kontroli i provjeri da li su vozila spremna za zimu.

Napominjemo da od 15. novembra ove godine pa do 15. aprila iduće na snagu stupa pravilnik prema kojem svi vozači vozila registrovanih u BiH su obavezni da imaju zimsku opremu.

Šta to podrazumijeva?

Sva putnička vozila moraju imati sva četiri zimska pneumatika sa dubinom gazećeg sloja minimalno 4 mm. Mogu imati i ljetnje pneumatike s tim da su obavezni da imaju lance za snijeg i da ih stave na vozilo po zahtjevu saobraćajne policije

Teretna motorna vozila i autobusi su takođe obavezna da imaju zimske pneumatike sa dubinom gazećeg sloja najmanje 4 mm ili ljetnje pneumatike ali takođe po zahtjevu policije ili po potrebi moraju da stave lance i da u opremi pored lanaca imaju vreće sa pjeskom i lopatu.

AMS RS ovom kampanjom želi da smanji broj saobraćajnih nezgoda koje nastaju zbog nepravilne pripreme vozila za zimske uslove vožnje odnosno neprilagođene vožnje.

Apelujemo na vozače da obrate posebnu pažnju na kvalitet rashladne tekućine i kočione tečnosti. Veoma je bitno da rashladna tečnost ne bude ispod -20 stepeni Celzijusa a da kvalitet kočione tečnosti zadovoljava propisane uslove.

Prema podacima iz kampanje od prošle godine kontrolisano je 733 vozila i kod više od 35 odsto je utvrđena neispravnost kvaliteta kočione tečnosti.

(mojKontakt)

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender