25. 10. 2020.

Klub Bošnjaka stavio veto na Zakon o Danu Republike Srpske

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srspke stavio je veto na Zakon o Danu Republike Srpske!

Ovo je potvrdio šef kluba Mujo Hadžiomerović koji je rekao da su pokrenuli pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa jer za Bošnjake 9. januar kao praznik nikada neće biti prihvatljiv.

Hadžiomerović je rekao i to da Srpska ni nakon godinu dana nije ispoštovala odluku Ustavnog suda BiH o neustavnosti Zakona o praznicima RS-a, koja se i odnosila na 9. januar kao Dan Republik Srpske.

– Ovaj novi ponuđeni zakon je neprihvatljiv za Bošnjake – dodao je Hadžiomerović ističući da se zakonom ne poštuje volja jednog naroda.

Narodna skupština RS je 25. oktobra na posebnoj sjednici u Banjaluci usvojila Zakon o Danu RS-a, po hitnom postupku. Skupština je obavezala Vladu da uskladi zakon u dijelu koji se odnosi na ispoljavanje vjerskih sloboda. Klub Bošnjaka je stavio veto i na taj zaključak.

Istovremeno, predsjednik Kluba Hrvata u Vijeću naroda RS Tomislav Tomljanović rekao da oni nemaju kapacitet za pokretanje pitanja vitalnog nacionalnog interesa u vezi sa nedavno donesenim Zakonom o Danu Republike Srpske.

Nakon sjednice Kluba Hrvata, na kojoj su razmatrani akti koje je usvojila Narodna skupština Srpske na 20. posebnoj sjednici, Tomljanović je izjavio novinarima da kod usvajanja Zakona o Danu Republike Srpske nije provedena odluka Ustavnog suda BiH.

On je naveo da Srpska kao sekularna i multietnička republika ne treba da ima zakonom propisane vjerske praznike, jer je njihovo obilježavanje privatna stvar svakog vjernika.

Tomljanović je istakao da Vladi Republike Srpske ne bi trebalo ostavljati da odlučuje o svemu, pa i o tome da je to Dan Republike Srpske krsna slava, “što nije i ne treba biti”.

On se u vezi sa donošenjem novog zakona o Danu Republike Srpske zapitao ko će snositi posljedice što nije sprovedena odluka Ustavnog suda.

– Zbog toga smo u začaranom krugu za koji ne znam kako će završiti – rekao je Tomljanović i dodao da je donosen novi zakon, iako i dalje važi Zakon o praznicima Srpske.

Na 20. posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, održanoj 25. oktobra, po hitnom postupku je usvojen Zakon o Danu Republike Srpske, koji predviđa da se 9. januar praznuje i obilježava kao sekularni praznik.

(Srpskacafe)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender