29. 10. 2020.
Knin: Pravoslavni grobovi na udaru selektivne birokratije

Knin: Pravoslavni grobovi na udaru selektivne birokratije

Knin: Pravoslavni grobovi na udaru selektivne birokratije

Na nizu grobnica, uglavnom pravoslavnih, na gradskom groblju u Kninu zalepljena su obaveštenja o neplaćenim računima za grobnu naknadu s pretnjom “deložacijom” pokojnika, pišu hrvatski mediji.

U obaveštenju firme “Čistoća i zelenilo” navodi se da određeno grobno mesto “nema evidentiranog korisnika u grobnoj evidenciji i položajnom planu grobnih mesta i grobnica i da za isto nije plaćena grobna naknada deset godina”, prenosi Večernji list na sajtu pisanje portala Tris.

“Na osnovu te činjenice, a u skladu sa članom 14 Zakona o grobljima, to grobno mesto smatra se napuštenim i može se ponovno dodeliti na korišćenje”, piše u obaveštenju.

Portal Tris ističe da su obaveštenja neselektivno lepljena i na grobove korisnika čije porodice uredno plaćaju grobnu naknadu, pa tako prenosi svedočenje jednog muškarca koji je posetio kninsko groblje.

On je rekao i da u takvom potezu “vidi nastojanje jedne javne institucije da izbriše sve tragove postojanja Srba u Kninu”, a portalu je poslao fotografije “naruženih” grobova i potvrde o plaćenoj grobnoj naknadi za porodičnu grobnicu na kojoj je našao pretnju.

“Slučajno ili ne, obaveštenja se nalaze uglavnom na grobovima pravoslavaca”, prenosi portal.

Firma “Čistoća i zelenilo” nije odgovorila na pitanje portala o tom slučaju.

(RTS)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender