28. 10. 2020.
Mensa obilježava 70 godina postojanja

Mensa obilježava 70 godina postojanja

Mensa obilježava 70 godina postojanja

Mensa Srbije, organizacija visoko inteligentnih osoba čiji IQ prelazi 148, za vikenda će u Beogradu predavanjima i radionicama obilježiti 70 godina postojanja Mense u svijetu.

– Prije sedam decenija u Oksfordu osnovano je društvo sa ciljem da okupi najinteligentnije ljude i stanovnicima naše planete obezbjedi bolju budućnost. Mensa danas okuplja 135.000 ljudi u više od 100 zemalja – rekla je predsjednica Mense Srbija Aleksandra Borović i dodala da samo dva odsto stanovništva može da ima IQ viši od 146.

Manifestacija će, prema njenim riječima, između ostalog, biti i prilika da se promoviše Beograd kao mjesto najvećeg evropskog okupljanja Mense (EMAG), koje će 2018. godine ugostiti više od 500 članova Mense iz cijelog svijeta. Borovićeva je podsjetila da je Mensa Srbije, koja ima više od 1.000 članova, 2007. naslijedila Mensu Јugoslavije, osnovanu 1998.

Prema njenim riječima, Mensa Srbije će se povodom jubileja predstaviti kroz projekte svojih članova.

– U pitanju su autori programa usmjerenih na unapređenje ili sticanje umnih vještina i sposobnosti potrebnih za brže i lakše postizanje poslovnih i ličnih rezultata – rekla je Borovićeva i dodala da je ulaz na sva predavanja i radionice slobodan.

U subotu u 11 sati u OŠ “Sveti Sava” biće demonstraciona radionica NTC (Nikola Telsa centar) sistema učenja koji predstavlja inovativni pristup u obrazovanju prilagođen načinima na koje funkcioniše dječji mozak.

U 18 sati u Dječjem kulturnom centru predavanje će održati osnivač NTC Ranko Rajović, a tema je “Reproduktivno učenje za mozak ne postoji – Tajna dvije minute”.

U nedjelju od 11 sati, na brodu kod Muzeja savremene umjetnosti, biće četiri predavanja o srpskom mnemoničkom sistemu, aplikaciji za učenje i vježbu pravopisa srpskog jezika, kreativnom pisanju i tehnikama za donošenje odluka.

Јedna od naapoznatijih osoba u svijetu sa koeficijentom inteligencije višim od 154 je glumica Šeron Stoun, Arnold Švarceneger, Kventin Tarantino, Dejvid Duhovni, Ešton Kučer, a u Srbiji književnik Uroš Petrović.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender