19. 10. 2020.
Otvoreno pismo zbog katastrofalnog rada Suda i Tužilaštva BiH

Otvoreno pismo zbog katastrofalnog rada Suda i Tužilaštva BiH

Na suđenju Radončiću svjedočio Čampara: Hadžijahić se zanimao za predmet

Tužilac Dubravko Čampara je, svjedočeći na suđenju u predmetu “Fahrudin Radončić i drugi”, koji se terete za ometanje pravosuđa, ispričao da ga je telefonom pozvao optuženi Zijad Hadžijahić i tražio sastanak, pošto ga je zanimalo nešto “vezano za predmet”.

Čampara, koji je dao iskaz kao svjedok Tužilaštva BiH, pojasnio je da se sa Hadžijahićem poznaje, ali da nije znao za koji se od dva postojeća predmeta zanima optuženi.

“Znao sam da se vodi istraga protiv /Bakira/ Dautbašića sa kojim je dobar. Kada je nekoliko dana kasnije na ročištu za pritvor pomenuto Hadžijahićevo ime, napravio sam službenu zabilješku i predao je tužiocu Boži Mihajloviću, koji je istragu vodio, na okolnosti zadnjeg kontakta telefonom”, pojasnio je Čampara.

On je dodao da se sa optuženim Hadžijahićem nije našao, prenosi Birn.

Na pitanje Dragana Barbarića, jednog od advokata Fahrudina Radončića, na koja dva predmeta je mislio, Čampara je odgovorio da je jedan “Lutka”, a drugi predmet vezan za njegovo svjedočenje.

U ovom predmetu, pojasnio je Čampara, suđenje traje, dok je u drugom istraga u toku, iako je dio okončan prvostepenom presudom.

Na pitanje odbrane koja je njegova uloga u ovom predmetu, Čampara je odgovorio da je “svjedok”.

On je pojasnio da je moguće da se njegovi potpisi nalaze na pojedinim dokumentima gdje je memorandum tužioca Mihajlovića, jer je to mogao potpisati bilo koji tužilac u odsustvu šefa.

Čampara je rekao da, ako se na dokumentu nalazi njegov potpis, to ne spori, ali da ga nije zanimao sadržaj, jer nije njegov predmet, dodavši i da je saslušao svjedoka Sabahudina Žuju.

“Tačno je da sam saslušao čovjeka. Imao sam usmenu naredbu tužioca Mihajlovića koji je bio odsutan da nađem Žuju i uzmem izjavu”, dodao je Čampara.

Iskaz je danas dao i svjedok Safet Oručević, koji je ispričao da ga je Bakir Izetbegović zamolio za pomoć kako bi se pomirio sa Radončićem, te je bio medijator između njih dvojice.

Na pitanje tužioca Mihajlovića da li je u telefonskim razgovorima sa Radončićem pominjan Naser Keljmendi, svjedok se nije mogao sjetiti.

Kada mu je tužilac pročitao izjavu iz istrage u kojoj je rekao da je “Radončić kao jedan od najvećih problema naveo proces na Kosovu protiv Keljmendija koji se njemu pakuje”, svjedok je odgovorio da je to tačno.

Svjedok Emir Talirević ispričao je da Radončića poznaje godinama, ali i Azru Sarić, iako ne zna gdje je zaposlena.

On je rekao da je u jednom od razgovora sa Radončićem saznao da je Sarićeva viđena na moru sa Almirom Džuvom, ali se nije mogao sjetiti ko je koga tada zvao.

Fahrudin Radončić, Bakir Dautbašić, Bilsena Šahman i Zijad Hadžijahić terete se za ometanje rada pravosuđa i davanje, odnosno primanje nagrade za trgovinu uticajem.

Prema optužnici, Radončić je naredio izvršenje pritiska na svjedokinju Azru Sarić da lažno svjedoči u postupku protiv Nasera Keljmendija na Kosovu, dok su izvršioci bili Šahman i Dautbašić.

Radončić se tereti i da je u dogovoru s Dautbašićem nastojao od Hadžijahića, zaposlenog u Ambasadi SAD u BiH, saznati da li je u vezi s pritiskom na svjedokinju Sarić otvorena istraga i, ako jeste, da pokuša uticati da se zatvori.

Zauzvrat je Hadžijahiću, kako navode iz Tužilaštva BiH, obećano imenovanje njegove supruge na mjesto ambasadora u Sloveniji ili nekoj zapadnoevropskoj zemlji.

Nastavak suđenja je zakazan za srijedu, 9. novembar.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender