23. 10. 2020.
Pritvor za uhapšene u Orašju, predsjednica Hrvatske najavljuje reakcije

Pritvor za uhapšene u Orašju, predsjednica Hrvatske najavljuje reakcije

Pritvor za uhapšene u Orašju, predsjednica Hrvatske najavljuje reakcije

Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor desetorici nekadašnjih pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), koji su prije dva dana uhapšeni zbog sumnje da su počinili ratne zločine nad Srbima na području Orašja.

Pritvor je određen Đuri Matuzoviću, Ivi Oršoliću, Tadi Oršoliću, Marku Dominkoviću, Josi Nediću, Marku Baotiću, Marku Blažanoviću, Mati Živkoviću, Anti Živkoviću i Stjepi Đuriću, saopšteno je iz Suda BiH.

Uvidom u podneseni dokazni materijal, Sud je utvrdio da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili krivično djelo za koje se terete.

Pritvor, koji može da traje do 30. novembra, određen je zbog opasnosti od bjekstva, osnovane bojazni da će boravkom na slobodi osumnjičeni uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak, te da će uticati na svjedoke, saučesnike ili prikrivače.

Kolinda Grabar Kitarović: Zasjedaće Savjet za nacionalni bezbjednost

Predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović najavila je mogućnost da danas bude održana sjednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost povodom hapšenja 10 pripadnika Hrvatskog vijeće odbrane /HVO/ na području Orašja.

Ona je potvrdila da je jutros o ovom slučaju razgovarala sa hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem koji joj je prenio da će Predsjedništvo BiH razgovarati o ovom pitanju.

Kitarovićeva kaže da je iznenađena hapšenjem pripadnika HVO-a u Orašju i da o tome nije imala nikakve informacije, navodeći da je ovo područje na kojem su se Hrvati i Bošnjaci zajedno borili za, kako je rekla, “golu egzistenciju”.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender