21. 10. 2020.
Sutra “Dani meda, rakije i kotlića”

Sutra “Dani meda, rakije i kotlića”

Slaba godina za pčelare

Pčelari su ove godine na gubitku, zbog nestabilnih vremenskih prilika i čestih velikih temepraturnih razlika, pa je prosječan prihod po jednoj košnici od pet do šest kilograma meda, rekao je predsjednik Društva pčelara Novi Grad Miloš Odžić.

Odžić je rekao Srni da je takva situacija ne samo u ovoj opštini, već i u okruženju, jer je nakon obećavajućeg početka proljeća zahladilo i uslijedili su česti kišni periodi, zbog čega nije bilo dovoljno pčelinje paše pa se morala dodavati hrana za preživljavanje pčelinjih zajednica.

Prema njegovim riječima, da bi pčelarstvo bilo ekonomski opravdano prihod bi trebalo da bude minimalno 15 kilograma meda po košnici, dok u organizovanim pčelinjacima u povoljnim vremenskim prilikama može da bude i veći od 50 kilograma.

“To, međutim, ne znači da pčelari treba da odustanu ili smanjuju broj pčelinjih društava. Većina njih se, ipak, ovim poslom bavi prvo iz ljubavi, a onda zbog ekonomske računice”, naglašava Odžić.

On je rekao da se u novembru u pčelinjim zajednicama završava proces razvoja i reprodukcije, i pčele krajem ovog mjeseca polako prelaze u zimski režim života, pa pčelari treba da u pčelinjacima obezbijedi mir, koji mogu narušavati ptice i miševi.

Samostalni stručni saradnik u opštinskom Odjeljenju za poljoprivredu Bojan Maran rekao je da je kod 49 pčelara u ovoj opštini evidentirano 3.438 pčelinjih društava.

On je naveo da su pčelari sa područja opštine Novi Grad koji imaju više od 40 društava do 30. oktobra mogli da podnesu zahtjev za podsticajna sredstva od tri KM po društvu, te dodao da su podnesena 33 zahtjeva.

Za one koji imaju manje od 40 društava i u tekućoj godini su uložili minimalno 300 KM u nabavku novih košnica predviđeni su podsticaji do 30 odsto od investiranih sredstava.

“Pčelari sa područja opštine Novi Grad su za prošlu godinu ostvarili ukupno 20.500 KM podsticajnih sredstava od Ministarstva poljoprivrede i opštine”, naveo je Maran. On je dodao da su s ciljem promocije ove grane poljoprivrede u septembru održani osmi “Dani pčelarstva, voćarstva i našeg sela”, u okviru kojih je u saradnji sa Resororom za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi održano i predavanje iz oblasti pčelarstva.

(Nezavisne)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender