22. 10. 2020.
Haker sa računa firme skinuo skoro pola miliona evra

Haker sa računa firme skinuo skoro pola miliona evra

Agencija za informaciono društvo upozorava na širenje virusa

Agencija za informaciono društvo Republike Srpske saopštila je da se u prethodna dva dana na području Srpske organizovano prosljeđuje elektronska pošta pod naslovom “Hitan zahjev za isplatu” /Urgent payment request/, te upozorila korisnike da takvu poštu, zbog računarskog virusa, odmah obrišu, a datoteku u prilogu ne otvaraju.

Agencija navodi da se ova poruka sastoji od naslova, priloga u vidu arhivirane datoteke i potpisa koji navodi na pomisao da je riječ o uobičajenoj poslovnoj prepisci, te da pojačan priliv ovih sadržaja uočen od 1. novembra nadzorom internet saobraćaja u Republici Srpskoj.

Direktor Agencije za informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je da se iz predostrožnosti savjetuje korisnicima da ovakvu poruku odmah obrišu i da ne otvaraju datoteku u prilogu.

“Pravnim licima, koja imaju računarsku mrežu, savjetujemo da uvedu i ojačaju zaštitne i kontrolne mehanizme na mejl serverima kao što su antivirusni filteri i detekcija štetnog saobraćaja”, rekao je Rajčević.

Riječ je o organizovanoj kampanji distribucije štetnog programa /malvera/ u dvije varijante – u jednoj je sadržaj priloga štetni kod `java skripta`, koji nakon klika korisnika kontaktira lokaciju putem koje se preuzima izvršna datoteka koja prikuplja finansijske informacije i dostavlja ih pošiljaocu štetnog programa, navodi se u saopštenju.

U Agenciji kažu da se u drugoj varijanti klikom na kod “java skripta” na računar korisnika postavlja modifikovana verzija “loki” štetnog programa koji potom zaključava datoteke na računaru i onemogućava im pristup, zahtijevajući uplatu pošiljaocu štetnog programa u određenom iznosu u internetskoj valuti “bitkoin”, navode u Agenciji za informaciono društvo Republike Srpske.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender