30. 10. 2020.
Dodik u Kini: Dogovoren prvi korak u izgradnji ekonomskih zona u Srpskoj

Dodik u Kini: Dogovoren prvi korak u izgradnji ekonomskih zona u Srpskoj

Dodik u Kini: Dogovoren prvi korak u izgradnji ekonomskih zona u Srpskoj

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i guverner provincije Sičuan Јin Li dogovorili su u Čangduu prve korake o potpisivanju Sporazuma o saradnji Republike Srpske i Sičuana.

Dogovoreni su i prvi koraci u budućoj izgradnji specijalnih ekonomskih zona u Republici Srpskoj. Guverner Sičuana Јin Li prihvatio je i poziv predsjednika Srpske da posjeti Banjaluku.

Sičuan je jedna od najbogatijih provincija u Kini. Ima više od 90 miliona stanovnika i velike kompanije. Iskustvo sa Dong feng elektrik korporacijom u izgradnji TE u Stanarima je bilo izizetno pozitivno. Učinjen je prvi korak ka izgradnji slobodnih ekonomskih zona u Srpskoj.

– One podrazumijevaju da vlasti RS odrede poseban prostor, da ga infrastrukturno urede i ponude kineskim kompanijama da izgrade svoje objekte i instaliraju svoje proizvode za globalno tržište. U tom pogledu, to bi mogao da bude jedan ozbiljan dugogodišnji program. Od naše spremnosti zavisi koliko ćemo biti uspješni u tome, istakao je predsjednik Srpske.

Republika Srpska graniči sa EU a to je za kineske proizvode odličan preduslov.

– Ono što se traži jeste to da se na prostoru od najmanje 20 kvadratnih kilometara, na komunikacijskim čvorištima i drugim mjestima odredi posebna zona, izgrade unutrašnje i saobraćajne komunikacije, obezbijedi električna energija, kanalizacija i vode i da se u tom pogledu ponudi kineskim partnerima. Prema njihovim riječima, u toj jednoj od ekonomskih zona moglo bi da radi oko 30.000 ljudi, dodao je Dodik.

Guverner Li cijeni pozitivne stavove o Kini i njenim kompanijama. Slijede i prvi potezi o predloženoj gradnji.

– Ta vaše prijedloge procijenili smo i daćemo naloge nadležnim organima da budu u daljem kontaktu sa vama oko toga, istakao je  guverner provincije Sičuan.

Naša delegacija sada seli u Peking. Tamo će u narednim danima biti razgovarano sa brojnim predtavnicima velikih kineskih kompanija ali i potpisan protokol o saradnji kineske komunističke partije i SNSD-a.

U kineskom Čengduu danas svečano je otvoren 16. međunarodni sajam Zapadna Kina, na kojem učestvuje i delegacija iz Republike Srpske, koju predvodi predsjednik Milorad Dodik.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender