20. 10. 2020.
Hrvatska na nogama zbog hapšenja u Orašju

Hrvatska na nogama zbog hapšenja u Orašju

Hrvatska na nogama zbog hapšenja u Orašju

Zbog hapšenja deset pripadnika HVO-a u Orašju – cijela Hrvatska je na nogama. Na sjednici hrvatske Vlade zbog hapšenja – vanredna tačka dnevnog reda.

Ministri su osudili koncept udruženog zločinačkog poduhvata u optužnicama i učiniće sve da pravno zaštite uhapšene. Pojedini ministri čitav slučaj su nazvali političkim procesom koji ima za cilj, kako tvrde, desabilizaciju Hrvatske. Zbog situacije u Orašju vanredno su zasjedali i šefovi obavještajnih službi. Predsjednik Vlade o svemu je informisao Evropsku uniju i NATO.

“Naložio sam ministarstvima vanjskih poslova hrvatskih branitelja, odbrane, unutarnjih poslova te pravosuđa da pribave sve relevantne podatke, te da osiguraju pravnu, operativnu i konzularnu pomoć uhapšenim hrvatskim državlajnima”, kazao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade Hrvatke.

“Zatražili smo dodatno ažuriranje svih podataka i odbor će u svom dijelu odraditi i pripremu za sjednicu sabora odnosno donošenje određenih zaključaka”, rekao je   Ranko Ostojić, predsjednik Odbora za unutrašnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatske.

Požar iz Zagreba BH Tužilaštvo gasi demantijem. Tvrde da predmet protiv uhapšenih pripadnika HVO-a nije kvalifikovan kao udruženi zločinački poduhvat – već da su osumnjičeni za krivična djela ratnog zločina.

O “slučaju Orašje” oglasila se i federalna policija.

“Ovdje se može postaviti pitanje vjerodostojnosti ovoga predmeta u smislu njegovog nastanka, iniciranja ili pokretanja postupka”, rekao je Dragan Lukač, direktor Federalne uprave policije

Situacija u Orašju glavna tema je i u bh. Predsjedništvu. Dragan Čović kaže da ne bi da vrši pritisak ali je, kaže, zabrinut zbog načina hapšenja.

U SDS-u inajoštrije osuđuju pritiske na pravosuđe koji dolaze iz Hrvatske. SNSD-ova Dušanka Majkić smatra neprimjerenim ponašanje hrvatskih zvaničnika prije donošenja konačne sudske odluke. Savo Štrbac iz “Veritasa” kaže da je Hrvatskoj posebno teško palo to što su nekadašnje pripadnike HVO-a u Orašju uhapsili njihovi ratni saveznici iz Sarajeva sa kojima su se zajedno borili protiv Srba.

“Sarajevo im pohapsi ljude. Nije im Banjaluka pohapsila i Republika Srpska nego Tužilaštvo BiH jer to je posebno teško palo. Oni bi to podnijeli lakše da je to Banjaluka sama, pravosuđe RS uradilo”, rekao je Savo Štrbac, direktor dokumentaciono-informacionog centra “Veritas”.

Predsjednik Odbora za traženje zarobljenih i poginulih boraca Srpske Marko Grabovac ne vjeruje da će BH pravosuđe procesuirati uhapšene. I to zbog, kako tvrdi, bliskosti hrvatske i bošnjačke političke elite. U slučaju da Tužilaštvo ipak podigne optužnicu – nekadašnji logoraši spremni su da svjedoče. Sud BiH odredio je juče jednomjesečni pritvor desetorici  pripadnika HVO-a koje su prije tri dana uhapsili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender