22. 10. 2020.
Mobilni vrtić i školica u kombiju!

Mobilni vrtić i školica u kombiju!

Mobilni vrtić i školica u kombiju!

Direktorica Javne ustanove “Dječije obdanište i dom učenika” u Bosanskoj  Krupi, Almira Šertović, je 2015. godine formirala mobilni vrtić za djecu iz udaljenih naselja na području te opštne. Roditelji su zadovoljni, dječije vještine brzo postaju izraženije, a Šertić smatra da je u svakoj opštini moguće realizovati ovakav projekat.

Vrtić, ustvari, predstavljaju jedan kombi preuređene unutrašnjosti, vozač i vaspitačica. Oni jednom sedmično posjete određenu lokalnu zajednicu i tamo se zadrže dva sata s djecom i provode ciljane programirane aktivnosti namijenjene tom uzrastu. S početkom školske 2016/17. godine, “Mobilni vrtić” je postao “Pokretna predškola”.

“Osmislili smo takav način rada da je dva sata jednom sedmično sasvim dovoljno. Djeca bi rado ostala da se igraju, da imaju neke svoje aktivnosti, ali mi nemamo prostora, idemo dalje i u istu lokalnu zajednicu se vraćamo ponovo naredne sedmice”, priča Almira Šertović.

Promjene primjećuju i roditelji: “Prezadovoljna sam da moje dijete ima mogućnost da ide u vrtić barem i na ovaj način jer smo daleko od grada i nemamo mogućnost da ga vodimo svaki dan. Posebno sam zadovoljna napretkom koji vidim kod njega već nakon nekoliko odlazaka u ovu pokretnu predškolu: oslobodio se u razgovoru, bolje crta, pokreti rukom kada koristi olovku su mnogo slobodniji… Šteta je što ne ostaje duže, ali i ovo je jako korisno”, priča Marija Lonić iz sela Veliki Radić u opštini Bosanska Krupa.

Almira Šertović petnaest godina radi u predškolskom vaspitanju, a do 2015. godine je dugo bila posvećena ideji pokretne predškolske ustanove.

“Na poziciji direktorice javne ustanove pokušavam realizirati svoju ideju da stvaranje šanse za djecu predškolske dobi znači stvaranje šanse da društvo u cjelini bude bolje. Vodeći se tom idejom, u samoj ustanovi sam realizirala niz projekata koji su doveli do toga da smo primijećeni kao primjer dobre prakse u različitim segmentima djelovanja. Dugo sam imala ideju da pokrenem mobilni vrtić: kombi vozilo preuređeno u vrtićku sobu sa jednom odgajateljicom i da oni  idu na teren prema djeci koja nisu obuhvaćena predškolskim obrazovanjem, u selima i udaljenim područjima općine i prema djeci koja pripadaju osjetljivim kategorijama stanovništva, i da s njima radi dva sata jedan ili dva puta sedmično tokom školske godine. Naime, oduvijek sam smatrala da različitosti obogaćuju, da je diskriminacija po bilo kom osnovu nedopustiva i silno sam tužna kada u svakodnevnom životu osjećam nedovoljno htijenja ili svijesti društva za te vrijednosti.”

Šertović priča kako je dugo zagovaral projekat i aplicirala na mnoge javne pozive.

“Prošle godine se pojavio javni poziv Evropske unije i Vijeća Evrope ‘Zaštita ljudskih prava i nacionalnih manjina’ i u Općini Bosanska Krupa su se sjetili moje priče, pozvali me i predložili da, ako želim, Općina aplicira s tim mojim projektom. Prošli smo na tom javnom pozivu, dobili novac, nabavili kombi, preuredili ga i krenuli na teren”, prisjeća se Šertović.

U početku su na teren išle i ona i odgajateljica, razgovarale s ljudima koje bi srele usput i raspitivale se gdje ima djece predškolske dobi.

“Prva ciljna grupa bila su djeca romske nacionalnosti, potom djeca srpske i bošnjačke nacionalnosti koja žive u udaljenim selima. Putovali smo od sela do sela, od mjesne zajednice do mjesne zajednice, obilazili lokalne područne škole, stavljali obavijesti na lokalne prodavnice, objavljivali na lokalnom radiju da dolazimo u neko selo, molili mame koje dovedu svoju djecu da kažu komšinicama da i one dovedu svoju… imali smo različite grupe, od dvoje-troje do dvadesetoro djece.”

Na kraju 2015. godine djeca iz Mobilnog vrtića su, sasvim ravnopravno sa djecom koja svakodnevno idu u vrtić, učestvovala u novogodišnjoj priredbi dočeka Djeda Mraza.

“To je bila po prvi put nakon 90-ih da djeca predškolske dobi i njihovi roditelji zajedno imaju priredbu i iščekuju Djeda Mraza sa poklonima”, priča Šertović.

O ovoj priredbi i radu Mobilnog vrtića je napravljen i polusatni dokumentarni film.

(diskriminacija.ba)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender